Seman/ Fermeret protestojne per mungesen e ujit

Banorët në Seman protestuan përpara zyrave të njësisë administrative për ujin vaditës, i cili mungon prej vitesh. Banorët thonë se thatësira dhe temperaturat e larta po dëmtojnë të mbjellat, ndërsa fermerët po rrënohen ekonomikisht . Sistemi vaditës në Fier është bërë jo funksional për shkak të ndërhyrjeve të paligjshme, ku disa fermerë kanë hapin degëzime […]

22 Marsi – Dita Boterore e Ujit, Te ruajme dhe te mbrojme burimet tona ujore!

Në vitin 1992, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 22 marsin e çdo viti si Ditën Botërore të Ujit, si një mjet për të përqëndruar vëmendjen botërore në rëndësinë e ujrave të ëmbla dhe advokimin për menaxhim të qëndrueshëm të burimeve ujore të ëmbla. Dita Botërore e Ujit është përkujtuar për herë të […]

Tibet: Murgjit bekojne dhe kthejne ne det breshken e ujit

Një grup murgjish nga Tibeti bekuan dhe lëshuan një breshkë deti të rrezikuar në ujërat në Islamorada në Florida Keys në fund të janarit. Qindra persona u mblodhën në plazh për të brohoritur ndërsa breshka Drifter u kthye përsëri në ujë. Murgjit kryen një rit fetar për të bekuar breshken. Në ceremoninë e cila zgjati […]

Java Kombetare e Ujit, AdZM Fier zhvillon ore mjedisore ne shkollat 9-vjeçare!

Java e parë e nëntorit njihet zyrtarisht si Java Kombëtare e Ujit, me Vendim të Këshillit të Ministrave datë 10 Shtator 2008. Festimet dhe diskutimet për ujin janë në qendër të vëmendjes së muajit nëntor. Gjatë kësaj jave, specialistët shqiptarë kane mundësi të diskutojnë për ujin në vendin tonë në disa ditë të veҫanta. Qëllimi […]

Defekt ne tubacionin kryesor, UKL njofton nderprerjen e ujit ne Lushnje

Dëmtohet tubi 50-vjeçar i ujësjellsit, spostohet orari i furnizimit për zonën e unazës.

Nje defekt i rende ka ndodhur diten e sotme  ne tubacionin kryesor te furnizimit me uje te qytetit te Lushnjes. Sh.a Ujesjelles Kanalizime Lushnje me ane te nje njoftimi ne rrjetin social facebook ka bere te ditur se linja kryesore nga pompat e Konjatit deri ne Lushnje ka pesuar nje defekt dhe per pasoje diten […]

Pamjaftueshmeria e ujit, Nje nga sfidat me te medha te kohes sone

Nëse nuk i ndryshojmë zakonet tani, kërkesa globale për ujë mund të rritet me 50 për qind deri në vitin 2030. Ndërsa popullata globale vlerësohet të arrijë në 10 miliardë njerëz deri në vitin 2050, kërkesa për ushqim, dhe me të kërkesa për ujë, pritet të rritet. Uji është thelbësor për prodhimin bujqësor dhe sigurinë […]

Cilesia e mire e ujit e rendesishme per mbareshtrimin e derrave

Uji është i rëndësishëm për çdo krijesë që kemi nën kujdesin tonë, pavarësisht nëse janë fëmijët tanë, vet ne ose bagëtia jonë. Një nga çelësat është të sigurohesh që nuk ka asgjë në ujë që i bën derrat më pak të gatshëm ta pijnë. Në Misuri në Kolumbi, nje veterinere dhe profesor, Corinne Bromfield foli […]

Norma e ujitjes dhe cilësia e ujit për ujitje. e bimëve

Bima mund të shfrytëzojë gjithë lagështirën midis kapacitetit fushor të tokës për ujë dhe pikës së vyshkjes. Kjo mundësi është vetëm teorike pasi bima po të vyshket humbet aftësinë prodhuese, prandaj ujin e këtij intervali e quajmë ujë teorikisht të shfrytëzueshëm. Ujitja duhet të bëhet kur lagështira në tokë të jetë më e madhe se […]

Cilesia e ujit te vaditjes dhe impakti ne jeten e fermereve

Qëndra për Menaxhimin Agromjedisor dhe Ekonomik (AEEM CENTER), nëpërmjet një pune 1 vjecare mbështetur nga BE nepërmjet “Organization for Respect and Care of Animals” – ORCA, në kuadër të tematikës “Bujqësi e Qëndrueshme, Ballkan i Qëndrueshëm” ka realizuar nje studim mbi cilësinë e ujit të Lumit Shkumbin dhe kanaleve vaditëse qe ai furnizon; Peqin -Kavajë […]

Teknologjia e ujit në shërbimin e energjisë së gjelbër me efikasitet maksimal.

Teknologjia e ujit në shërbimin e energjisë së gjelbër me efikasitet maksimal

Spark – Sistemi i pastrimit të panelit diellor Intervistë me Maoz Aviv, Shef Agronomi në Naan Dan Jain Irrigation   Tendencat e reja të teknologjisë së ujit, filozofia e familjes Jain për “atë që është marrë nga natyra duhet të kthehet”, dhe një dashuri për mjedisin dhe energjinë janë mbledhur së bashku për të prodhuar […]