Reklame:

E verteta e hidhur e vezeve qe blini ne dyqan

Sa here behet fjale per blerjen e vezeve, pyetja eshte gjithmone e njejte: ku mund t’i gjejme te fresketa?

Dhe gjithmone eshte e veshtire, per shkak se ne nuk mund ta dime ne ç’kushte rriten pulat qe bejne vezet, sa organik eshte ushqimi qe u jepet atyre, a jane pjese e kullotave apo e kafazeve te mbyllura etj.

Sa here gjendeni ne market dhe vendosni te blini nje karton me veze, e para gje qe duhet te beni eshte te shikoni me kujdes etiketen. Zakonisht, etiketat jane konfuze, sepse flasin per vende te hapura ku rriten e ushqehen pulat, kullota dhe natyrisht, per veze organike. Por sapo shkon ne shtepi dhe sheh ngjyren e tyre, te gjitha shenimet e etiketes behen te pabesueshme.

Atehere, cilat jane shenjat qe na ndihmojne te percaktojme cilesine e mire te vezeve?

  1. Ferma te hapura

Zakonisht, vendet ku rriten pulat jane hapesira te medha qe kane te perfshira kullota. Kushtet e rritjes se pulave jane ne nivele maksimale dhe ushqimi i tyre eshte organik. Qasja e pulave me natyren siguron cilesi me te mire per vezet. Ne fermat me kullota te hapura pulat e kalojne pjesen me te madhe te dites duke u ushqyer jashte ne natyre.

  1. Veze organike

Kjo do te thote qe vezet qe blejme ne dyqan duhet te jene nga ato vende qe u permenden me siper dhe i gjithe ushqimi qe hane pulat eshte organik dhe jo OMGJ. Zakonisht, nese pulat rriten dhe ushqehen ne mjedise te jashtme, atehere vezet certifikohen si organike, pra pa pesticide.

  1. Rendesia e ngjyres se vezes

Ngjyrat e bardhe apo kafe (e levores) e vezeve eshte si ngjyra e flokeve. Gjenetikisht, pulat me pende kafe kane tendence per te bere veze kafe dhe pulat me pende te bardha kane tendence per te bere veze te bardha. Nutricionistet, ne kete rast thone se vezet jane njelloj, ndryshimi eshte qe vijne nga vende te ndryshme, por nese kerkoni veze te cilesise se mire dhe organike, ne shumicen e

rasteve ato jane kafe.

  1. Çfare tregon e bardha dhe e verdha?

Ngjyra e verdhe e vezes eshte nje tregues themelor i cilesise dhe i shijes. Sa me e forte dhe e erret te jete e verdha, ose portokalli, eshte tregues i nje diete te ekuilibruar dhe nje ushqimi organik me te cilin eshte ushqyer pula. Ngjyra e forte e se verdhes vjen edhe nga bari, nga kullota, edhe pse ne ditet tona ka edhe shume stimulante artificiale qe e bejne mjaft mire kete. Megjithate, edhe shija e vezeve te tilla eshte me e mire.

  1. Si ta dalloni vezen e fresket?

Nje tjeter tregues i cilesise se vezeve te fresketa eshte edhe trashesia e se verdhes dhe se bardhes. Vezet e fresketa dhe organike, ngjyren e verdhe e kane te erret dhe te forte, ndersa te bardhen e kane te trashe. Ne qofte se veza behet menjehere nje ngjyre sapo thyhet apo i ka te dy ngjyrat shume te holla, atehere eshte nje tregues i nje veze pa cilesi dhe te ndenjur.