Reklame:

Qumeshti i Devese dhe vlerat e tij

Pak mund të keni dëgjuar për përdorimin në kohë të sotme të qumështit të devesë, por ky lloj qumështi ka qenë lloji kryesor i qumështit i konsumuar nga shumë kultura për shumë breza.

Edhe pse nuk është lehtë i qasshëm sa qumështi i lopës, ai ka një numër përparësish të mbi këtë të fundit, duke përfshirë ushqyes të fuqishëm dhe përbërje kimike të mirë.

Për gjenerata me radhë, ky qumësht është përdorur vetëm për mbijetesë në shumë kultura, por duke pasur parasysh përfitimet e pamohueshme shëndetësore në krahasim me format më tradicionale të qumështit, ka pasur një rritje të madhe. Megjithatë, është jashtëzakonisht shtrenjtë të sigurohet qumështi i devesë, pasi është afërsisht pesëdhjetë herë më i kushtueshëm se qumështi i lopës.

Gjithashtu mund të jetë e vështirë të gjesh furnizim të besueshëm të qumështit të devesë në zonën ku jetoni, por në disa tregje ushqimore të specializuara ka gjasa të gjendet.

Ky qumësht është lloji që më së tepërmi i përngjan qumështit të nënës dhe jep një përzierje ideale ushqyese, me përfitime shumë më të mira sesa alternativat tjera të zakonshme.

Ai gjithashtu është i mbuluar me nivele shumë më të larta të hekurit, vitaminës C dhe proteinave, si dhe ka më pak yndyrë.

Përfitimet shëndetësore të qumështit të devesë përfshijnë parandalimin e diabetin, përmirësimin e sistemit imunitar, nxitjen e qarkullimit të gjakut, zvogëlimin e reaksioneve alergjike dhe nxitjen e rritjes dhe zhvillimit trupor. Ky qumësht ka veti mbrojtëse kundër disa sëmundjeve autoimune dhe njihet si aleat i shëndetit të zemrës.

Sipas kërkimeve shkencore të publikuara ndër vite vlerat ushqyese të  këtij qumështi janë më të larta se ato të qumështit të lopës dhe kanë një sërë benefitesh për shëndetin. Ky produkt po fiton popullaritet në vendet perëndimore, një rrjet dyqanesh njoftoi se nga nëntori do të fillonte ta shiste në Mbretërinë e Bashkuar.  Ferma më e madhe e deveve në Europë me më shumë se 300 kafshë të racës autoktone nga Kanariet gjendet në Fuerteventura. Aty po përpiqen të studiojnë prodhimin në nivel industrial, ndërkohë që edhe studiojnë cilësitë në bashkëpunim me universitetin e Barcelonës, me universitetin mbretëror të Arabisë Saudite dhe me atë të Las Palmas në Gran Canaria.

Benefitet e këtij qumështi.

  1. Nuk jep alergji. Nuk përmban beta-lactoglobulinë, një proteinë që shkakton alergji tek 2-3% e popullatës botërore në vitin e parë të jetës.
  2. Aleat kundër diabetit. Favorizon ekuilibrin e sëmundjes, shmang deri në një të tretën e dozës ditore të insulinës.
  3. Vitamina dhe minerale. Përmban minerale të nevojshme për organizmin si hekur dhe ka tri herë më shumë vitaminë C se ai i lopës.
  4. I përshtatshëm për bebet. Është qumësht më afër natyrës njerëzore nga të gjitha ato shtazore dhe kjo e bën një burim interesant për prodhimin e qumështit me formulë.
  5. Yndyrna të mira. Përmbajtja yndyrore i ngjan qumështit të lopës, por 43% e tyre janë të pangopura dhe nuk përmban yndyrna trans.
  6. Provë ndaj intolerancës. Ka shumë pak laktozë, çka do të thotë që personat që janë intolerant nga ky sheqer mund ta pinë pa frikë dhe pa patur pasoja.