Reklame:

Veçorite dhe karakteristikat e kultivareve te rrushit per tavoline

Bazuar ne karakteristikat morfologjike te tyre, e ndermjet te tjerash ne lidhje me klasifikimin ekonomik, format bimore te rrushit klasifikohen ne:

i) Kultivare per tavoline (ose konsum te  fresket)

ii)  Kultivare  per  perpunim  (kryesisht   per  vere).

Kultivaret  e  seciles  kategori,  kane karakteristika te perbashketa anatomike e morfologjike, te permbajtjes se lendeve ushqimore, e shume te tjera.

KULTIVARET RRUSHIT  PER TAVOLINE

 

Figure 1. Kultivari Viktoria

KULTIVARI “VIKTORIA”

Pershkrimi i veshulit

Veshuli  eshte  i  madh  dhe  ne trajte  piramide.  Eshte mesatarisht i ngjeshur dhe me peshe  mesatare  600-700  gr. Eshte kokerrmadh me ngjyre jeshile ne te verdhe, forme cilindriko-vezake, me peshe mesatare 10-12 gr, me shije jo majhoshe. Levorja eshte mesatarisht e trashe, tuli eshte i rreshkur dhe me dy fara.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve eshte  e  vone  po  ashtu  edhe lulzimi. Veshuli fillon te piqet heret ne rreth 10-15 dite pas kultivarit Kardinal.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima ka gjethe te medha dhe pa push nga ana e faqes se poshtmete saj. Hardhia eshte e fuqishme dhe    shume   pjellore.   Pelqen forma kultivimi te hapura si ne tende, por pershtatet mire edhe

ne spaliere. Pjelloria e vertete eshte 1,2. Preket nga semundjet e hirit dhe botritesit. Kultivar qe prodhon shume rreth 200 kv/ha kur eshte spaliere, ndersa ne formet tende edhe me shume.

Vleresimi
Prodhon heret dhe ne menyre konstane. Veshuli eshte i bukur dhe me pamje te njetrajtshme.

 

Figure 2. Kultivari Italia

KULTIVARI “ITALIA”

Pershkrimi i veshulit

Veshuli eshte i madh dhe ne forme   koni-piramidale. Eshte i shkrifet dhe me peshe mesatare 600-700 gr. Eshte  kokerrmadh me ngjyre verdhe ne te arte, forme vezake, me peshe mesatare 8-10 gr, me shije dhe arome te kendshme te rrushit  Moskat.  Levorja eshte  mesatarisht  e  trashe, tuli eshte pak i rreshkur por kercites, me 15-18% sheqer, dhe me dy fara.

Zhvillimi

Shkon  shume  mire  ne  te gjithe   kushtet   klimaterike, dhe  per  kete  aresye  eshte bere nje rrush shume i kerkuar ne shume vnde te botes. Periudha e çelje se llastareve  ndodh  nga  10-15

Prilli, lulzimi ne dhjetditorin e pare te Qershorit. Piqet ne dhjeteditorin e I dhe te II te Shtatorit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike
Bima eshte e fuqishme, me veshula te medhenj e te bukur.  Transportohet  lehte ne largesi, prandaj shpesh here quhet edhe mbretresha e tregjeve

Vleresimi
Prodhon vone por ne menyre konstane. Veshuli eshte i bukur dhe me pamje te njetrajtshme.

 

Figure 3. Kultivari Kardinal

KULTIVARI “KARDINAL

Pershkrimi i veshulit

Veshuli eshte mjaft i madh dhe         ne   forme    cilindriko-konike. Eshte i shkrifet dhe me peshe mesatare 500-600gr. Ka kokrra mesatare ne te medha, te rrumbullakta, me cipe mesatarisht e trashe, me ngjyre  kuqe  ne  vjollce,  me shije  dhe  arome  te pelqyeshme.  Levorja   eshte mesatarisht e  trashe,  tuli eshte pak i rreshkur, me peshe  mesatare  7-9  gr me 15-16% sheqer, dhe me dy fara,
Zhvillimi
Periudha e çelje se llastareve ndodh    nga    10-15    Prilli, lulzimi ne dhjetditorin e pare te Qershorit.  Piqet ne dhjeteditorin e I dhe te II te Gushtit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima eshte e fuqishme, me veshula te medhenj e te bukur. Nuk pelqen krasitje te gjata, pjelloria e vertete eshte 1,5. Pershtatet shume mire ne tende, por edhe ne spaliere shkon mire. Ka nje te mete qe nuk duron shume kohe pas pjekjes pa u vjelur dhe  menjehere  pas  vjeljes duhet te transportohet dhe te tregtohet. Nuk i duron transporteve te gjata.
Vleresimi
Piqet heret por prodho ne menyre konstane. Veshuli eshte i bukur dhe me pamje te njetrajtshme.

Figure 4. Kultivari Bllek Mexhik

KULTIVARI “BLLEK MEXHIK

Pershkrimi
Veshuli  eshte  mesatarisht  i madh dhe ne forme konike- piramidale. Eshte mesatarisht i shkrifet dhe me peshe mesatare 500-600 gr. Ka kokrra mesatare ne te medha, te vezake me ngjyre blu ne te zeze, me cipe mesatarisht e trashe, dhe qe shkoqen me veshtiresi dhe nuk shtypen lehte, me arome te pelqyeshme. Kokrra ka peshe mesatare 6 gr me 16% sheqer dhe me dy fara.

Zhvillimi

periudha e çelje se llastareve ndodh nga fillimi i Prillit, lulzimi ne dhjeteditorin e trete te Majit. Piqet ne dhjeteditorin e I dhe te II te Korrikut. Prodhonpercung rreth 13-14 kg rrush.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima eshte e fuqishme, me veshula   te   medhenj   e   te bukur. Gjthet jane te medha dhe pesekendeshe me ngjyre jeshile te erret dhe me pak e gjelbert nga ana e poshtme e tyre. Nuk pelqen krasitje te gjata, pjelloria e vertete eshte 1,5.  Pershtatet  shume  mire ne    tende,    por    edhe    ne spaliere shkon mire. Ka nje te mete qe nese ne periudhen e lulzimit, shume lule ngeln te pa pllenuara. I duron transporteve te gjata.

Vleresimi

Eshte i leverdishem per t’u perhapur, prodhon shume, dhe shume heret. Dallohet per veshulet e medhej te bukur, te shkrifet dhe me pamje te njetrajtshme tregtare.

Figure 5. Kultivari Rexhina

KULTIVARI “REXHINA

Rexhina  eshte nje  nder kultivaret e lashte dhe me te perhapur per rrushra te tavolines. Ai njihet ne shume emertime  si: Afuz-Ali, Rozaki,  etj  dhe  kultivohet pothuajse kudo ne vendet e Meshdheut.

Pershkrimi

Veshuli  eshte  mesatarisht  i madh dhe ne forme cilindriko-piramidale. Eshte veshul mesatarisht i shkrifet dhe me peshe mesatare 600-700 gr. Ka kokrra te medha, me forme vezake me ngjyre

verdhe ne te arte, me cipe mesatarisht  e   trashe. Tuli eshte  kercites, i  embel dhe arome jo majhoshe. Pesha e kokrres     eshte    7-10     gr, permban 15-16% sheqer dhe me dy fara.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve ndodh   ne   dhjeteditorin   e dyte  dhe  te  trete  te  Prillit. Lulzimi eshte ne dhjetditorin e pare te Qershorit. Piqet ne dhjeteditorin e II dhe te III

te Gushtit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima eshte e fuqishme, me veshula te medhenj e te bukur. Gjthet jane te medha dhe pesekendeshe me ngjyre jeshile te erret. Shkon shume mire ne krasitjet e perziera por ne forma te hapura, pra i pershtatshem me shumeper ne tenda. Nuk pelqen krasitje te shkurtra, pjelloria e vertete eshte 1,1.

Vleresimi

Eshte i leverdishem per t’u perhapur dhe prodhon shume. Dallohet per veshulet e medhej te bukur, te shkrifet dhe me pamje te njetrajtshme tregtare. Qendron mire ne bime pas pjekjes, por shume mire qendron edhe ne transporte te largeta.

Figure 6. Kultivari Alfans Lavare

KULTIVARI “ALFONS LAVARE

Pershkrimi

Veshuli  eshte  mesatarisht  i madh dhe ne forme cilindriko-konike. Eshte veshul mesatarisht i shkrifet dhe me peshe mesatare 500- 600 gr. Ka kokrra mesatare, me  forme  te  rrumbullaket,

me ngjyre blu ne te erret, me cipe   mesatarisht  e   trashe. Tuli eshte kercites, i lengshem, i embel dhe arome jo majhoshe. Pesha e kokrres  eshte  7-9  gr, permban 13-14% sheqer dhe me dy fara.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve ndodh   ne   dhjeteditorin   e pare te Prillit. Lulzimi eshte ne  dhjetditorin  e  pare  te Qershorit. Piqet ne dhjeteditorin e I dhe te II te Shtatorit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima eshte e fuqishme, me veshula  te  medhenj. Gjthet jane  te  medha,  me  ngjyre jeshile te erret. Shkon shume mire  ne  krasitjet e perziera por edhe ne forma kultivimi te hapura, pra i pershtatshem me shume per ne tenda. Nuk pelqenkrasitje te shkurtera, pjelloria e vertete eshte 1,5.

Vleresimi,

Dallohet per veshulet te bukur dhe me pamje te njetrajtshme tregtare. Qendron mire ne transporte te largeta.

 

Figure 7. Kultivari Mikele Palieri

KULTIVARI “MIKELE PALIERI

Pershkrimi

Veshuli eshte i madh dhe ne forme cilindriko-piramidale. Eshte veshul mjaft i shkrifet dhe me peshe mesatare 900 gr.  Ka kokrra  mjaft te medha, me forme te rrumbullaket ne vezake, me ngjyre te zeze, me cipe mesatarisht  e   trashe.  Tuli eshte  i  lengshem,  i  embel dhe   arome   jo   majhoshe. Pesha e kokrres eshte 9-10 gr, permban 14-15% sheqer dhe me dy fara.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve ndodh   ne   dhjeteditorin   e dyte te Prillit. Lulzimi eshte ne  dhjetditorin  e  pare  te Qershorit.  Piqet  ne dhjeteditorin e I dhe te II te Shtatorit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Bima eshte e fuqishme, me veshula te medhenj. Gjethet jane te medha, me 5 lobe te rrumbullakta. Shkon shume mire ne krasitjet e gjata, por edhe ne forma kultivimi te hapura,  pra  i  pershtatshem me shume per ne tenda. Nuk pelqen krasitje te shkurtera, pjelloria e vertete eshte 1,3.

Vleresimi

Dallohet   per   veshulet   te bukur dhe me pamje te njetrajtshme tregtare dhe me ngjyre  te  zeze.  Qendron mire ne transporte te largeta

 

Figure 8. Kultivari Sublima Sidles

KULTIVARI “SUBLIMA SIDLES

Pershkrimi

Veshuli  eshte  mesatarisht  i madh      dhe      ne     forme piramidale.    Eshte    veshul mesatarisht i shkrifet dhe me peshe mesatare 850 gr.  Ka kokrra     mesatare     ne     te medha, me forme te vezake, me  ngjyre  te  verdhe  ne  te arte.  Tuli  eshte  i  lengshem dhe    i   kercitshem    dhe    i embel. Pesha e kokrres eshte rreth 5,5 gr, permban rreth 15%  sheqer.  Kokrrat  nuk kane ferera.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve ndodh   ne   dhjeteditorin   e dyte te Prillit. Lulzimi eshte ne  dhjetditorin  e  pare  te Qershorit.  Piqet  ne dhjeteditorin e II dhe te III te Gushtit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Gjethet  jane  mesatare  nga ana e siperme jane me ngjyre te   gjelbert   dhe   pa   push, ndersa nga ana e poshteme eshte me ngjyre te gjelbert te hapur  dhe  pa  push.  Bima eshte  e  fuqishme.  Gjethet jane mesatare. Shkon shume mire  ne  te  gjitha  krasitjet. Pjelloria e vertete eshte 0,8.

Vleresimi
Dallohet per prodhimtari te larte dhe qe jane pa farera.

KULTIVARI “SULLTANINA

Pershkrimi

Veshuli   eshte   mesatar   ne forme  cilindriko-konike. Eshte  veshul  mesatarisht, mjaft  i shkrifet  dhe  me peshe mesatare 350-400 gr. Ka  kokrra  mesatare  ne  te vogla, me forme te vezake, me  ngjyre  te  verdhe  ne  te arte.  Tuli  eshte  i  rreshket dhe me arome jo majhoshe. Pesha e kokrres eshte rreth 5 gr, permban rreth 18-19% sheqer. Kokrrat nuk kane ferera.

Zhvillimi

Periudha e çelje se llastareve ndodh   ne   dhjeteditorin   e trete te Marsit dhe ne fillim te  Prillit.  Lulzimi  eshte  ne dhjetditorin  e pare te Qershorit. Piqet ne dhjeteditorin e I te Gushtit.

Disa veçori biologjike dhe vlera agronomike

Gjethet  jane  mesatare  nga ana e siperme jane me ngjyre te   gjelbert   dhe   pa   push, ndersa nga ana e poshteme eshte me ngjyre te gjelbert te hapur  dhe  pa  push.  Bima eshte   e   fuqishme.   Shkon shume  mire  ne  krasitjet  e gjata  dhe  ne  format  tende. Pjelloria e vertete eshte rreth 1.

Vleresimi

Dallohet  per prodhimtari te larte dhe qe jane pa farera. Eshte shume i mire per rrush ne tavoline, por shume me i mire si rrush per tharje.