Reklame:

Nuk ka me salmone ne lumenj, arinjte po ngordhin nga uria

Imazhet tronditese, të kapura nga një fotograf kanadez, kanë ngjallur shqetësim per vëzhguesit e jetës së egër. Ata shqetësohen per shkaqet e renies drastike te shendetit te arinjve.
Gjithashtu shqetesim ka edhe mbi një viktimë tjetër të krizës klimatike dhe varfërimit të popullatës së salmonëve të egër.
Knight Inlet është një vend kryesor turistik në Kolumbinë Britanike, Kanada për shikimin e ariut të murrme. Vizitorë nga e gjithë bota vijnë për të admiruar jetën e egër.
First Nation Mamalilikulla ka monitoruar, zonen në Hoeya Sound dhe ne Bay, për disa vjet.
“Ata kanë ndryshuar në mënyrë drastike brenda dy muajsh,” i tha CNN Jake Smith, menaxher roje për First Nation Mamalilikulla. “Arinjtë janë në telashe.”
Smith tha se kur i pa pamjet të Premten, ai e dinte se duhej të përpiqej të ndihmonte. Burimi kryesor ushqimor i arinjve, salmon, është në të gjitha kohërat e ulëta në zonë. Peshkatarët tregtarë në British Columbia po e quajnë këtë sezonin më të keq të salmonit në gati 50 vjet.
Në gusht, një raport i lëshuar nga Peshkimi dhe Oqeanet Kanada vuri në dukje se klima e Kanadasë po ngroh dy herë më shpejt se mesatarja globale, duke ndikuar në mënyrë drastike ekosistemet e salmonit. 
Raporti citoi gjithashtu valët e nxehtësisë detare, rritjen e përmbytjeve dhe thatësirat si shkaktarë të stresit më të madh tek peshqit.
Smith organizoi dhurimin e 500 salmoneve nga Shoqata e Peshkimit A-Tlegay në ishullin Vancouver, për t’u shpërndarë arinjve te uritur. Vullnetarët të Dielën grumbulluan peshqit dhe i dorëzuan me anije në zonë. Smith tha që arinjtë ishin të pranishëm dhe filluan të hanin peshk menjëherë.
“Ne ishim rreth 30 metra larg tyre”, tha Smith. “Një vështrim pak i zhytur në sy dhe na doli ariu për të marrë peshkun”.
Ndërsa ky është vetëm një hap i vogël për të ndihmuar arinjtë, First Nation Mamalilikulla  do të vazhdojë të monitorojë arinjtë për ecuine e tyre.
Kanadaja nuk është zona e vetme që përballet me problemet me popullsinë e egër të salmonit. Këtë verë, vala e nxehtësisë në Alaska rezultoi që shkencëtari të gjente qindra salmon të vdekur për shkak të stresit të nxehtit. Temperaturat e ujit thyen rekordet ndërsa u rritën në 81 gradë në korrik në Cook Inlet.
https://edition.cnn.com/2019/10/03/americas/emaciated-grizzly-bears-knights-inlet-canada-trnd-scn/index.html?fbclid=IwAR0TBz4OXYN44bSNo-OZkLB7UbHdF2JVWEJaMjYGIvRzVdxuDF29EoBis0I