Reklame:

E ardhmja e bujqesise / Njihuni me fermen, e cila po rrit produkte ushqimore thelle nen male

Mund të duket si një vend nuk ka gjasa të rritet një frut, por thellë nën një mal të Koresë së Jugut, një fermë e teknologjisë së lartë është ndërtuar brenda një tuneli të braktisur.

Dikur një autostradë funksionuese në provincën e Chungcheong të Veriut, kurba e mprehtë e tunelit u vlerësua e rrezikshme, kështu që në 2002 u mbyll dhe një rrugë më e lakuar butësisht u ndërtua afër. Tani ky tunel prej 2.000 metrash (600 metër) po përdoret për të rritur sallatat, zarzavatet me gjethe dhe luleshtrydhet.

Është një shembull i “bujqësisë vertikale” – një metodë e rritjes së ushqimit pa tokë ose dritë natyrale, në shtretër të pirgut vertikalisht në një mjedis të kontrolluar. Pa dritë dielli natyrore, këtu, dritat LED përdoren për të rritur jeshillëqet gjatë gjithë vitit.

Ata janë gjithashtu ato që i japin fermës shkëlqimin e saj rozë – ato lëshojnë vetëm spektrin e dritës që përdorin bimët për të fotosintezuar. Më e pazakontë, muzika e Beethoven dhe Schubert hidhet në tunel, sepse inkurajon prodhimet të rriten, sipas Choi Jae-bin, CEO e NextOn, kompania që krijoi fermën.

Një koncept tërheqës

Me popullsitë në botë që parashikohet të arrijnë në 9.7 miliardë deri në vitin 2050, dhe qytetet që parashikohet të bëhen më të mbushura me njerëz, bujqësi vertikale të hiperproduktive të brendshme të ndërtuara në hapësira të papërdorura, ose afër konsumatorit, është bërë një koncept tërheqës.

Ngrohja globale, rritja e erozionit të tokës dhe mungesa e ujit po çojnë në rënie të rendimenteve në jeshillqe, por shpresohet që metoda të reja të bujqësisë të ndihmojnë në trajtimin e sfidës së prodhimit të ushqimit.

Fermat tradicionale mund të marrin një hapësirë ​​të madhe, duke kërkuar shpesh që pyjet të pastrohen, dhe automjetet që mbjellin perimet të djegin edhe më shumë lëndë djegëse fosile. Fermat tradicionale përdorin shumë më tepër ujë sesa fermat vertikale.

Dickson Despommier – profesor i shëndetit publik dhe mjedisor në Universitetin Columbia, dhe një pionier i bujqësisë vertikale – bie dakord me këto ide.

Ushqimi i marrë nga bujqësia “vertikale” është më ushqyese dhe më e sigurt, i tha ai CNN, pasi nuk ekziston rreziku i njëjtës nga sëmundjet që vijnë nga ushqimi, ndotja, alergjenët dhe pesticidet. Plus, nëse një fermer tradicional do të humbiste një të korrave, ata shpesh do të duhet të prisnin deri në vitin e ardhshëm për një korrje të re. Me bujqësinë brenda dyerve të mbyllur, është javën tjetër, tha ai. “Humbja afatgjatë është shumë më pak.”