Reklame:

IFOAM: Agroekologjia duhet te jete horizonti i ri i politikes bujqesore ne BE

Lëvizja organike e ushqimit dhe bujqësisë mbron një kalim në agroekologji si drejtimin për strategjinë e ardhshme të Komisionit “Farm to Fork”. Në një  punim të ri mbi agroekologjinë , IFOAM EU thekson të marrë në konsideratë organike dhe agroekologjinë përmes sinergjive të tyre , parimeve të përbashkëta dhe shoferëve.

Presidenti i IFOAM i BE Jan Plagge shprehet se: ” Agroekologjia duhet të jetë horizonti i ri i politikës bujqësore të BE-së dhe strategjisë së ardhshme të “Farm to Fork “. IFOAM EU pranon se Komisioni po zhvillon një strategji sistematike ‘Nga ferma ne pirun’ për ushqimin e qëndrueshëm përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit.
Eshtë një mundësi për ta bërë sistemin tonë ushqimor vërtet të qëndrueshëm, duke u bazuar në vizionin transformues të sjellë nga agroekologjia dhe mbi sukseset e bujqësisë organike. Prodhimet Organike dhe agroekologjia janë pjesë e zgjidhjes për të zvogëluar emetimet e gazrave serë dhe për të ruajtur më shumë karbon në toka. Ata mund t’i bëjnë sistemet tona bujqësore më elastike ndaj ngjarjeve ekstreme të motit dhe të kontribuojnë në ndalimin e rënies së biodiversitetit evropian dhe global, për të cilin bujqësia intensive është kryesisht përgjegjëse.

Jan Plagge shtoi se ” agroekologjia është një koncept transformues që nuk duhet të justifikojë” biznesin si zakonisht”. Vizioni i IFOAM i BE për agroekologjinë bazohet në parimet e bujqësisë organike, ai duhet të çojë në një ulje drastike të përdorimit të pesticideve në Evropë, në rigjenerimin e tokes bujqesore dhe në përforcimin e autonomisë së fermerëve dhe mirëqenies ekonomike. Nuk është në përputhje me përdorimin e OMGJ-ve ose glifosfatit. ”

Lëvizja organike e sheh veten si një pjesë qendrore të dinamikës së agroekologjisë në Evropë. Fermerët organikë e vendosin agroekologjinë në praktikë çdo ditë, organika është një lëvizje e fuqishme shoqërore që afron operatorët ushqimorë më afër, dhe lëvizja organike po drejton axhendën kërkimore për ta bërë inovacionin me përgjegjësi shoqërore dhe deri në sfidat e ndryshimit të klimës dhe ruajtjes së biodiversitetit . Në nivel global, miliona fermerë të vegjël përdorin praktika organike pa u certifikuar si organikë . Shtë thelbësore për të forcuar bujqësinë organike si një qasje praktike dhe e çertifikuar e praktikave agroekologjike.