Turqia eksporton 70 milion lule perpara Dites se Shen Valentinit

Prodhuesit turq kanë eksportuar 70 milion lule në 22 vende, duke përfshirë Holandën, Mbretërinë e Bashkuar, Gjermaninë dhe Rumaninë, përpara Ditës së Shën Valentinit, që mbahet më 14 Shkurt. “Këtë vit është rritur ndjeshëm eksporti i luleve”, tha Ismail Yilmaz, kreu i Shoqatës së eksportuesve të bimëve dhe produkteve dekorative për Anadolu Agency. “Pavarësisht nga […]

Vjosa – Organizatat mjedisore paraqesin propozimin per Parkun e pare Kombetar te nje lumi te eger ne Evrope

20 organizata mjedisore shqiptare nën drejtimin e EcoAlbania paraqitën propozimin për krijimin e Parkut Kombëtar të Vjosës tek Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi. Kauza e tyre mbështetet nga organizatat ndërkombëtare Riverwatch, EuroNatur, WWF Adria, Westland International Europe, International Rivers dhe The Nature Conservancy. Grupi i organizatave ndihet i detyruar të ndërmarrë këtë hap pasi […]

Kalendari i bujkut per muajin shkurt 2021

Domatja më e kërkuar nga Europianët, 30% e sip me ketë varietet…

PUNET NE ARA NË GRURE Duhet te bëjm kujdes që kullimi të jete sa me i mirë , në vatrat qe jane te zverdhura per arsye te teprices se lageshtires. te zhbllokohen vijat kulluese të bllokuara, të bëhet pleherimi me plehera azotike, të vrojtohen vazhdimisht arat me grure për të bëre te mundur zbulimin ne […]

Permbytjet e tokave bujqesore, 40 ha me laker ne Terbuf kalben ne parcela

Lageshtira e madhe dhe mungesa e kullimit te tokave ka demtuar rende disa fermere te cilet kane mbjelle kultura ne fushe kryesisht ne zonen e Terbufit. 40 ha te mbjella me laker sallate dhe presh i jane kalbezyer dhe ajo çfare mund te shpetohet eshte ne pamundesi ose ne kushte tmerresisht te veshtira per tu […]

Si te pergatisni kopshtin tuaj per te mbjelle perime

Formimi i kopshteve të perimeve përbëhet prej dy procedurave, zgjedhja e vendit për kopsht dhe rregullimi i vendit. Zgjedhja e vendit për kopsht për shkak të karakterit të prodhimtarisë perimore, është shumë me rëndësi që të bëhet zgjedhje e drejtë e vendit ku do të kultivohen perimet. Vetëm me zgjedhje të drejtë të vendit mund […]

Bujqesia e “permbytur”, Sharka: Vendet e tjera mbeshtesin fermeret ne keto situata

Reshjet e rrembyeshme te shiut si dhe ngricat  me disa grade nen zero gjate muajit janar shkaktuan shume deme ne bujqesine e vendit tone. Mijra hektare toke toke bujqesore ne vend ende jane nen uje duke shkaktuar nje humbje te madhe te fermeret. Z. Eduart Sharka, Kryetari i Sindikates se Fermereve i cili eshte nje […]

Kompesim per pronaret– Shpallet lista dhe shuma e detajuar per secilin perfitues

Në Fletoren Zyrtare është publikuar vendimi për kompensimin financiar të pronarëve të pasurive të paluajtshme, që preken nga ndërtimet e legalizuara. Këshilli i Ministrave ka miratuar listën e përfituesve së bashku me kompesimin financiar të  pronarëve  të pasurive   të   paluajtshme,   pronë   private,   për sipërfaqet   takuese,   të   zëna   nga   ndërtimet   e legalizuara  në  drejtoritë  vendore  të  […]

Shqiperia e 9-a ne bote per eksportin e geshtenjes, zona e veriut potencial per rritjen e fitimeve

Kërkesa në rritje për konsumin e arrorëve dhe kushtet e përshtatshme klimatike për prodhimin e tyre në veri të vendit krijojnë mundësi për fitime në banorët e këtyre zonave. Një studim i profesorëve Drini Imami dhe Engjëll Shkreli, i financuar nga BERZH, vërteton se arroret (dhe veçanërisht gështenja) përbëjnë një burim të rëndësishëm të ardhurash […]

Aeroporti ne Vlore/ 35 organizata kombetare dhe nderkombetare leter te hapur Kryeministrit: Te anulohet ndertimi i aeroportit ne Zonen e Mbrojtur Vjose-Narte

Qendra “Shpendët e Shqipërisë” dhe 35 Organizata të tjera të Shoqërisë Civile Mjedisore kombëtare dhe ndërkombëtare i kane dërguar një letër të hapur Kryeministrit të Shqipërisë Z.Edi Rama, ku i kërkojnë anulimin e planeve për ndërtimin e aeroportit të Vlorës brenda kufijve të Zonës së Mbrojtur Vjosë-Nartë. Vjosë-Narta është një prej Zonave Kreysore të Biodiversitetit […]

98-te vjetori i krijimit te Sherbimit Pyjor Shqiptar, Mbillen 98 pisha ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta

Me 27 Janar 1923, u dekretua Ligji “I Pyjeve dhe i Kullotave”, i cili njihet si ligji i pare shqiptar i pyjeve dhe kullotave, por edhe ne fushen e bujqesise dhe kjo date eshte shpallur tashme si “Dita e Krijimit te Sherbimit Pyjor Shqiptar”, me vendim te Qeverise ne v. 1998. Ne kuader te kesaj […]