Kalbezimi i bardhe i qepes

Kalbëzimi i bardhë në qepë shkaktohet nga kërpudhat fitopatogjene të gjinisë Sclerotinia. Patogjenët më të zakonshëm të Sclerotinia në qepë janë Sclerotinia sclerotiorum dhe Sclerotium cepivorum. Nga viti në vit, këto kërpudha bëhen të rëndësishme si patogjenë në qepë, por megjithëse nuk tregojnë agresion të rëndësishëm, siç është Peronospora destructor, ato rriten ngadalë në një […]

Alarmi ne Mesdhe: Se shpejti do te kete me shume mbeturina sesa peshq!

Alarmi eshte ngritur nga një studim mbi detet e ne te gjithe globin. Plastika, metalet, qelqi, qeramika, pajisjet e peshkimit, tekstilet dhe letra janë ndër materialet më të bollshme, por gomat dhe mbeturinat e tjera gjenden gjithashtu ne detet tona. Mesdheu rrezikon të bëhet një nga detet më të ndotur në botë. Kjo u deklarua […]

“Arti i fluturimit”, Kjo foto e Pelikanit Kaçurrel fiton konkursin e fotografise

Alwin Hardenbol, një student PhD në Shkollën e Shkencave Pyjore të Universitetit të Finlandës Lindore, është shpallur si Fituesi i çmimit te pare te konkursit vjetor të shkrepjes se fotografisë së Ekologjisë së Shoqërisë Ekologjike Britanike. Imazhi fitues i Hardenbol, i titulluar prej tij si Arti i Fluturimit , ka kapur një Pelikan Dalmat ne fluturim, […]

Nafta falas per fermeret/ Shpallet tenderi – 97 mln leke per krijimin e platformes se posaçme

Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit ka shpallur një tender me fond 97 milionë lekë, për Ministrinë e Bujqësisë. Tenderi flet për krijimin e një sistemi të posaçëm për shpërndarjen dhe monitorimin e karburantit për fermerët. “Nëpërmjet këtij sistemi, skema e karburantit për bujqësinë do të mund të menaxhohet që nga aplikimi i subjekteve (fermerë […]

Eurostat/ Shqiperia e 7-ta ne Europe per rritjen e çmimeve ne dhjetor!

Inflacioni i dhjetorit të vitit të kaluar rezultoi 1.5 për qind sipas matjeve të bazuara në metodologjinë e Eurostat. Ky rezultat ishte 0.4 pikë përqindje më i lartë se matjet kombëtare për arsyen grupi i “frutave dhe perimeve” kanë një peshë më të madhe tek shporta që Eurostat përdoren për ndryshimin e çmimeve. Shqipëria u […]

Ndryshimet klimatike/ Shqiperia vendi me i rrezikuar ne Evrope!

Ndotja e mjedisit në Shqipëri si pasojë e hedhjes së mbeturinave mbetet një ndër problemet më të mëdha. Përveç ndotjes mjedisore edhe ndryshimet klimatike po ndikojnë përherë e më shumë në natyrën dhe jetën në përgjithësi. Gjatë dekadave të ardhshme, Shqipëria dhe Kosova pritet të pësojnë pakësim të reshjeve vjetore. Ngjashëm, parashikohet edhe rritja e […]

Eksperti i Bujqesise Resuli: Humbjet ne blegtori do te thellohen ne vitin 2021

Ky eshte parashikimi i ekspertit te bujqesise z. Ervin Resuli i cili shton se kriza nga COVID-19 do të thellojë humbjet te krerët e gjedhëve për qumësht në 6-mujorin e parë të vitit 2021. Çmimi i lartë i naftës që përdor fermeri konsiderohet si një nga faktorët kryesorë të thellimit të humbjeve. Sipas ekspertit Resuli, […]

Bujqesia/ Investimet ne magazinim dhe kontratat e eksportit i japin shprese rritjes se sektorit ne 2021

SKEMA E KOMPENSIMIT TË PRODHUESVE BUJQËSORË

Bujqësia do të vijojë rritjen gjatë vitit 2021, e shtyrë nga zgjerimi i sipërfaqeve të mbjella me perime, investimet në zinxhirin e magazinimit dhe eksportit, si dhe rritjes së kërkesës së jashtme për prodhimet shqiptare. Kriza e pandemisë që ka goditur të gjithë sektorët e ekonomisë e ka ndikuar më pak zinxhirin e furnizimit ushqimor. […]

Programi IPARD III/ Zgjerohet mbeshtetja per fermeret gjate 2021

Shqipëria përgatitet për programin IPARD III që adreson masa të reja mbështetëse për fermerët dhe zhvillimin e bujqësisë në vendin tonë gjatë 2021. Agjencia e Zhvillimit Bujqësor dhe Rural (AZHBR) po përgatit strukturat përkatëse për zbatimin e Programin IPARD III dhe fishat e masave te reja. Drejtoresha e Agjencisë së Zhvillimit Bujqësor dhe Rural, Frida […]

Shqiperia gati per Censusin e Shependeve Dimerues 2021

Agjencia Kombetare e Zonave te Mbrojtura per te 6-in vit radhazi organizon Censusin e Shpendeve Ujore Dimerues ne Shqiperi. Ne datat 15, 16 dhe 17 janar ne te gjithe vendin, ne plot 30 liqene dhe ligatina do te jene rreth  90 punonjes te AdZM-ve, te cilet sebashku me ekspertet ornotologe, studente dhe vullnetare, do te […]