Dita Boterore e Rangers/ Aktivitet ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta

Dita Botërore e Rangers-ave festohet çdo vit më 31 Korrik që prej vitit 2007 dhe organizohet nga Shoqatat e Federatës Ndërkombëtare të Ranger (IRF), Thin Green Line Foundation, si dhe nga organizata, shkolla dhe individë që mbështesin punën e Rangers-ave në mbarë botën. Në këtë datë, Rangersat në mbarë botën, nëpërmjet veprimtarive të ndryshme, përkujtojnë […]

Dita Boterore e Sigurise Ushqimore 2020

Mënyra se si një ushqim prodhohet, ruhet, trajtohet dhe konsumohet ndikon në sigurinë e ushqimit tonë. Përmbushja e standardeve ushqimore globale, vendosja e sistemeve efektive të kontrollit të ushqimit, duke përfshirë gatishmërinë dhe reagimin ndaj emergjencave, sigurimin e qasjes në ujë të pastër, aplikimin e praktikave të mira bujqësore (tokësore, ujore, bagëti, hortikulturë), forcimin e […]

Dita Boterore e Shpendeve Migratore, ” Zogjte lidhin Boten tone”

Tema e ketij viti per kete dite mjedisore ne mbare globin eshte ” Zogjte lidhin Boten tone”. Dita Botërore e Shpendëve Migratorë ka filluar të festohet nga viti 2006 dhe ka si qëllim që të sjellë në vëmëndjen e popullatës dhe të shërbejë si një ditë ndërgjegjësimi për mbrojtjen e shpendëve migrator dhe habitatet e tyre. […]

Dita Boterore e Riciklimit/ Ndarja e mbetjeve ne burim, parandalon ndotjen e mjedisit

18 marsi shënohet si Dita Botërore e Riciklimit, e cila ka për qëllim njohjen dhe manifestimin e rëndësisë së riciklimit të mbetjeve për ruajtjen e burimeve të çmuara primare dhe sigurimin e së ardhmes së planetit tonë. Praktikimi i ndarjes së mbeturinave të riciklueshme në burim është një çështje shumë e rëndësishme globale, nëpërmjet të […]

3 Marsi – Dita Boterore e Jetes se Eger

Më 20 dhjetor 2013, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara (UNGA), në seancën e 68-të të saj, në të cilën u nënshkrua Konventa për Tregtinë Ndërkombëtare të Specieve të Rrezikuara të Faunës dhe Florës së Egër (CITES), shpalli datën 3 mars si Ditën Botërore të Jetës së Egër për Kombet e Bashkuara, me qëllim […]

Dita Boterore e Edukimit Mjedisor – 26 Janar 2020

Në çdo 26 janar shënohet Ditën Botërore e Edukimit Mjedisor. Kjo ditë ka datën e saj me origjinë nga 1972, që ka të bëjë me Deklaratën nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për mjedisin jetësor të mbajtur në Stokholm, Suedi, në qershor të vitit 1972, në të cilën përshkruhet nevoja për kriteret dhe parimet e […]

Dita Boterore e Pastrimit, Aksion ne Lushnje

Te gjithe drejtuesit e institucioneve te pushtetit lokal dhe te njesive administrative, nxenes te shkollave dhe vullnetare, me rastin e Dites Boterore te Pastrimit kane marre pjese ne nje aksion pastrimi te mbeturinave te hedhura vend e pa vend ne mjedis. Ky aksion ka per qellim sensibilizimin e pergjithshem te qytetareve, por edhe perfshirjen e […]

Dita Boterore e Ruajtjes se Natyres

Dita Botërore e Ruajtjes së Natyrës përkujtohet me 28 Korrik të çdo viti. Ajo është një ditë për të rritur ndërgjegjësimin te njerëzit për të mbrojtur natyrën dhe burimet natyrore. Shumë rreziqe i kanosen natyrës sot, si shpyllëzimi, transportimi i paligjshëm i kafshëve, ndotja nga plastika, kimikatet etj. Por sot shumë shtete e kanë kuptuar […]

 5 Qershori – Dita Boterore e Mjedisit!

Më 5 qershor të vitit 1972, OKB-ja zhvilloi në Stokholm të Suedisë konferencën e parë të mjedisit ku u miratuan “Manifesti i Mjedisit të Njerëzimit” dhe “Plani i Veprimeve”. Sipas propozimeve të konferencës së Stokholmit, në tetor të vitit 1972, Asambleja e 27-të e Përgjithshme e OKB-së vendosi të krijojë “Programin e Mjedisit të OKB-së” […]