Deti Mesdhe eshte i ‘semure’, nje rrjet termometrash i mat temperaturen çdo 15 minuta

Që deti mesdhe është i sëmurë, kjo dihej prej kohësh. Por tashmë ka një rrjet sensorësh termometër nëndetarë që mundësojnë matjen çdo 15 minuta të temperaturave në pjesën perëndimore të tij, pranë Italisë. Synimi është që të kuptohet  ndikimi që ka ngrohja globale në ekosistemet nënujore. “Këto termometra do të lejojnë që të matet me […]

Deti Mesdhe dhe dobesimi i ekosistemeve te tij

Brigjet e Detit Mesdhe, pjesa më e madhe e të cilave deri në shekullin e 15-të kanë qenë të mbuluara me pyje të dendura, janë duke u dëmtuar dhe kercenohen nga nje ndotjeje rrënuese. Shpyllëzimi për të hapur toka të reja. Për të zgjeruar qytetet ose për të siguruar materiale ndërtimi, ka sjellë si rezultat […]