Ajri i paster nuk shton vetem shendetin, por edhe ekonomine e vendit!

Mbi tre milion ditë pune humbasin çdo vit nga ndotja e ajrit në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një studimi të ri. Hulumtimi i ri nga Konfederata e Industrisë Britanike (CBI) dhe Fondi i Ajrit të Pastër tregon se 1.78 miliardë euro mund të shtohen potencialisht në ekonomi, nëse MB arrin objektivat e cilësisë së ajrit […]

Roli i bujqesise ne ekonomine kombetare

Nëse pretendojmë për një zhvillim të qëndrueshëm agrar, nevojitet përmirësimi i produktivitetit në bujqësi, përmes politikave të duhura bujqësore. Të gjithë së bashku (si nga sektori publik ashtu edha ai privat) duhet të angazhohemi për sigurimin e ushqimit dhe krijimin e vendeve të reja të punës. Mbështetja e bujqësisë është tregues i sigurisë ushqimore dhe […]

Malajzia padit BE-ne ne Organizaten Boterore te Tregtise – “Ndalimi i vajit te palmes demton ekonomine tone”

Malajzia do të kontaktojë Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT ) për planet e Bashkimit Evropian për t’i dhënë fund përdorimit të biokarburanteve të marra nga vaji i palmës. Njoftimi u bë nga një ministër ekzekutiv në Kuala Lumpur, qendra politike e vendit aziatik, prodhuesi i dytë më i madh në botë i vajit të palmës […]

Ndikimi i pandemise ne ekonomine dhe jeten rurale – sfidat dhe problemet

Banorët e zonave rurale dhe të vetëpunësuarit në fermat familjare në bujqësi janë një ndër grupet me nivel më të lartë të varfërisë së bashku me të papunët, dhe personat me nivel arsimor më të ulët. Të rinjtë rural përbëjnë edhe grupin më vulnerabël të popullatës rurale. Interesi i ulët për t’u përfshirë në punë […]

Blini produkte vendase/ Jane cilesore, ndihmoni ekonomine tone

Prodhimi vendas dhe produktet “Made in Albania” operojnë në një mjedis sfidues ku duhet të përballen me konkurrencën që ju vjen nga rajoni. Por qytetarët pëlqejnë të konsumojnë prodhime vendase edhe në këtë kohë pandemie. Vetë qytetarët thonë se prodhimet e vëndit janë më cilësore dhe të besueshme për ta ndaj do të donin t’i […]

BB: Shqiperia tashme eshte gati per te nxitur ekonomine e kalter

Një pjesë e madhe e burimeve bregdetare dhe detare të Shqipërisë besohet se ende nuk janë shfrytëzuar dhe gjithnjë e më shumë po rritet besimi se hapësira detare shqiptare do të luajë një rol qendror në rritjen ekonomike të vendit. Banka Botërore vlerëson se, nismat e kohëve e fundit për ta pakësuar sasinë e mbetjeve […]

Pasoja qe shkakton ne ekonomine bujqesore mungesa e pjalmuesve

Humbjet masive të numrit të bimëve dhe kafshëve janë në proces. Studiuesit i kanë raportuar ato prej shumë kohësh, ndonëse nuk kanë tërhequr vëmendje. Por një nga këto studime është bërë tituj në të gjithë botën: zhdukja në rezervatet natyrorë të Gjermanisë Veri-Perëndimore e tre të katërtave të biomasës së insekteve fluturuese! Studimi “Krefeld”, punë […]

VOA: Ekonomine shqiptare e shpeton vetem shiu

Ekonomia shqiptare është duke kaluar një periudhë të vështirë, ku rritja ekonomike pritet të tkurret ndjeshëm, investimet vendase dhe të huaja janë në rënie dhe ku deficiti dhe borxhi vazhdojnë të mbeten në nivele kritike, bashkë me disnivelin e eksport-importeve. Studiuesit pohojnë se thatësira e sivjetme nxori zbuluar brishtësinë e ekonomisë shqiptare, sepse rritja e […]

KE jep alarmin: Papunesia e larte po ju “shkaterron” ekonomine”

Komisioni Europian vendos alarmin sa i përket papunësisë së lartë në radhët e të rinjve në Shqipëri, duke e cilësuar si pengesë kryesore për zhvillimin e programit ekonomik. “papunësia e lartë e të rinjve, punësimi i ulët i femrave, përqindja e lartë e punësimit joformal dhe të prekshëm, shërbimet e pamjaftueshme të kujdesit social dhe […]