Bashkia Kolonje forcon urat me Eksportuesit e Bimeve Medicinale dhe Aromatike

Bashkia Kolonje e mbështetur nga RisiAlbania, një projekt i Agjencisë  Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim-SDC , ka ndërmarrë nismen për të promovuar Kolonjen si një destinacion për tërheqjen e investimeve në sektorin e Bimeve Medicinale dhe Aromatike(BMA). Investimet në këtë sektor  gjenerojnë të ardhura më të mira dhe mundesi punesimi apo vet-punësimi për të rinjtë. […]

Kosova mbeshtet perpunimin e bimeve medicinale!

Iniciativa për zhvillimin e bujqësisë së Kosovës (𝗜𝗔𝗗𝗞) diten e sotme ka 𝗻𝗲̈𝗻𝘀𝗵𝗸𝗿𝘂𝗮r 𝗸𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝘁𝗮𝘁 𝗺𝗲 𝟱 𝗽𝗲̈𝗿𝗳𝗶𝘁𝘂𝗲𝘀𝗶𝘁 𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗲̈ 𝘁𝗲̈ 𝘁𝗵𝗮𝗿𝗲̈𝘀𝗲𝘃𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗸𝗲 𝟰𝟬𝗺𝟮 per bimet medicinale. Sot, Z. Zenel Bunjaku – Drejtor Ekzekutiv i IADK-së ka nënshkruar kontratat individualisht me 5 përfituesit e parë (Pika grumbulluese të Bimëve Mjekësore dhe Aromatike). Këta përfitues janë nga […]

Bimet medicinale; Kultivuesit e sherebeles: Skema e re e TVSH-se po na fundos

Rreth 80% e popullsisë së Malësisë së Madhe merret me kultivimin e sherebelës. Paketa e re fiskale ka hequr rimbursimin e TVSH-së nga 20 në 6%. Sikur të mos mjaftonte vendimi i qeverisë nga përjashtuar nga skema e subvencionit edhe kultivuesit e bimëve mjekësore. “Skema e re e TVSH-s; po na fundos, do ta braktisim […]

Argjinarja e eger, bima me vlera te rralla medicinale

Argjinarja e egër që çel lule me ngjyrë vjollcë është një barishte që rritet gjithë vitin dhe që i përket familjes botanike Asteraceae. Vendlindja e saj është Mesdheu perëndimor dhe ai qëndror, ku kjo barishte ka gjetur përdorim që në lashtësi. Gjethet, lulet, kërcenjtë dhe rrënja e argjinares së egër janë të gjitha të ngrënshme. Në Shqipëri, argjinarja e egër rritet në natyrë dhe ka emërtime të […]

Problematikat e stines me bimet medicinale

Stina e pranverës është periudha kur bimët medicinale në përgjithësi zgjohen, marrin jetë dhe kryejnë pothuajse të gjitha etapat e zhvillimit bimor. Pikërisht në këtë periudhë, janë të akumuluara edhe problematikat për kultivimin e tyre. Kultivimi i bimëve mjekësore ndahet në dy etapa zhvillimi, në etapën e përgatitjes për mbjellje, kryesisht sigurimin e materialit mbjellës, […]

Eurostat: Shqiperia nje nga prodhueset me te medha te agrumeve dhe bimeve medicinale ne Evrope

Megjithëse një nga vendet më të vogla të Evropës në aspektin e zonës dhe popullsisë, klima e favorshme mesdhetare me kohë shumë të mirë në pjesën më të madhe të vitit  e rendit Shqipërinë në një nga prodhuesit më të mëdhenj bujqësorë midis 38 vendeve europiane. Të dhënat e publikuara nga Eurostat, zyra statistikore e […]

Bimët Medicinale, operatorët e mëdhenj dyfishojnë xhiron!

Bimët Medicinale, operatorët e mëdhenj dyfishojnë xhiron!

Eksportet e bimëve mjekësore janë dyfishuar në dekadën e fundit, por biznesi është në dilemën e ruajtjes së identitetit të bimëve që rriten në gjendje të egër, apo kultivimin në fushë për të zgjeruar tregun. Shpopullimi prej emigracionit të zonave ku rriten bimët e egra po rrit kostot në mal, teksa kultivimi në fushë nuk […]