Specialisti Pilku/ Sektori i tregut bujqesor e ka domosdoshmeri sistemin e informimit te çmimeve

Mungesa e nje sistemi çmimesh tregu (Market Information System) ka sjelle nje destabilitet ne çmimet e tregut shqiptar, rol qe mund ta udhehiqnin 12 tregjet rajonale te investuara nga WB. Ishim te gjithe ne, qe para 4 javesh shikuam sasi te medha kastraveci duke u hedhur ne kanal ose tregtuar me 10 lek/kg, nderkohe çmimet […]

Plani financiar i qeverise / Reagon Sindikata e Fermereve te Bashkuar – Po diskriminohet sektori bujqesor

Pas publikimit te planit financiar per te perballuar situaten e pandemise nga ana e qeverise ka reaguar Sindikata e Fermereve te Bashkuar. Ata ne nje deklarete per mediat kane shprehur indinjatë të thellë për ketë harresë dhe nënvleftësim që Qeveria i ka bërë dhe i bën fermerëve shqiptarë dhe bujqësisë si sektor i ekonomisë edhe […]

Sektori global i makinave me ndotes se ai i BE-se

Sektori global i makinave, ku përfshihet industria dhe trafiku, shkakton nivele më të larta të dioksidit të karbonit se i gjithë Bashkimi Europian. Sipas Greenpeace, prodhuesit e makinave lanë një gjurmë CO2 prej 4,8 gigatonësh në krahasim me nivelet e CO2 në vitin 2018, emetimet vjetore të efektit serrë në të tërë BE-në arritën në 4,1 Gt. […]

Sektori i peshkimit; Kompanite ankohen se kane veshtiresi në gjetjen e stafit

Në vitet e fundit, sektori i peshkimit po rritet me një ritëm të shpejtë. Këtë e tregojnë edhe të dhënat mbi punësimin në sektor të vëna në dispozicion nga INSTAT për “Monitor”. Sipas të dhënave, gjatë vitit 2018 rezultojnë si tëpunësuar 4,727 individë, duke shënuar një rritje me 74% në krahasim me një vit më parë. Në 2017-n, numri i të punësuarve ishte vetëm 2710, rreth 2000 tëpunësuar më pak. Ndërsa numri i të […]