Reklame:

Efektet e thanes

Pemes se thanes i shfrytezohen frutat, berthamat, gjethet dhe korubat e drurit apo degeve. Frutat e thanes permbajne rreth 9% sheqer, acide organike, vitamine C etj. Thanat, jo vetem qe hahen te fresketa, por ato konsumohen edhe si komposto dhe marmelate.

Gjethet permbajne 10 deri 15% tanine. Frutat e thanes kane veti te mira gastroitestinale si dhe luftojne kapsllekun, sidomos te femijet.

Merren nje kg thana gjysme te pjekura. Zien me sheqer dhe behet reçel.

Nga ky reçel u jepet femijeve nga 2 luge kafeje ne dite per ndaljen e barkut. Te semureve me acid (qe u eshte mbledhur uji ne bark), u keshillohet kjo pergatitje dhe perdorim, merren nje grusht thana gjysme te pjekura ose te thata dhe zihen me nje liter uje per nje ore e mandej kullohet.

Ky leng perzihet me çajin e fituar nga sheget e egra. Nga kjo perzierje lengjesh te tharta, merret nga nje luge gjelle, sa here qe i semuri te kete etje per uje.

Edhe berthamat e frutave te thanes kane veti te mira rrudhese dhe ndalojne dhimbjet barkut.