Reklame:

Frutat e vishnjes dhe dobite e tyre

Per qellime mjekesore perdoren frutat dhe bishtat e tyre te thara. Frutat grumbullohen ne periudhen e pjekurise dhe thahen ne vende te ajrosura.

Bishtat thahen ne hije, ato kane ngjyre te gjelber te murrme, pa ere, me shije te hidhur. Gjithashtu perdoret levorja e degeve dhe goma e vishnjes.

Frutat e vishnjes jane te shijshme, ato perdoren per konsum te fresketa dhe te perpunuara ne trajte reçeli, komposti, prevedeje, likernash etj. Frutat kane vlera te mira ushqyese: ato permbajne rreth 9 per qind sheqerna.

Acide organike me shumice, vitamina A, C, P, PP, B1, B2 etj. Bishtat e frutave kane gjetur perdorim te mire per arsye te vetive te tyre diuretike dhe rrudhese. Me to jane luftuar me sukses guret dhe rera e veshkave.

Frutat e vishnjes jane freskuese, shuajne etjen, pranohen mire nga stomaku, ndihmojne tretjen dhe, kur perdoren ne menyre sistematike, ndikojne ne sherimin e semundjeve te melçise, pastrojne gjakun duke e pasuruar ate me elemente te reja dhe luftojne anemine.

Frutat e vishnjes kane veti diuretike, ato keshillohen t’i konsumojne ata qe vuajne nga veshkat. Vishnja ka te gjitha vlerat ushqimore e dietike dhe vetite farmaceutike qe ka qershia, por ajo i ka me te theksuara vetite rrudhese e freskuese.