Reklame:

Pjeshka mbron qelizat e trupit nga demtimi

Nese ka nje frut qe nuk duhet te mendoheni dy here per ta ngrene ajo eshte pjeshka. Te buta apo te forta, me “qime” ose jo nuk ka rendesi. Kudo qe jeni “vidheni” nje dhe konsumojeni. Ka vlera te pazevendesueshme, perveç relaksit shendetesor qe te fal.

Pjeshka kjo peme qe konsiderohet si simboli i jetegjatesise ne Kine, ka origjinen e vet ne kete vend ku eshte kultivuar per me shume se 5000 vjet.

Pjeshka eshte e pasur me antioksidante te cilet i mbrojne qelizat e trupit nga demtimi dhe keshtu zvogelojne rrezikun nga semundjet kardiovaskulare, disa lloje te kancerit dhe semundjeve kronike.

Pjeshkat permbajne fenol, substance e cila eshte antioksidanti i saj kryesor dhe i cili vepron me fuqishem se sa vitamina C. Por, meqe lekura e pjeshkes permban deri dy here e gjysme me shume fenol se sa vete brendesia e frutit, mos e qeroni ate.

Nese nuk e pelqeni levoren e pjeshkes se zakonshme per shkak te “qimeve”, merrni nektarinat qe jane pa “qime”. Ne esence eshte peme krejtesisht e njejte.

Karotenoidet kryesore te cilat gjenden ne pjeshke dhe nektarina jane beta-kriptoksantin dhe beta-karotine, te cilat ne organizem shnderrohen ne vitamine A. Sa me te portokallta te jene pjeshkat me teper beta-karotene ka ne to.