Reklame:

Vaji i ullirit mbron cilesine mishit dhe produkteve

Ne studim e fundit, shkencetaret kane zbuluar se antioksiduesit e grupit te polifenoleve, te cilat jane pjese te vajit te ullirit, mbrojne cilesite e mishit dhe produkteve te tjera.

Ka efekte pozitive dhe veprime parandaluese te ullinjve dhe vajit te ullirit, shkencetaret Australiane dhe Argjentinas, pas nje studimi te perbashket, listes ju eshte shtuar edhe nje efekt tjeter.

Proceset po thuajse te pashmangshme te oksidimit, te cilet shkaktojne prishjen e shijes, aromes, ngjyres dhe cilesise se ushqimit, prodhuesit i luftojne duke shuar antioksidues.

Deri se fundi jane perdorur antioksiduesit sintetik BHA (butilhidroksianizol) dhe BHT (butilhidroksitoluen), por perdorimi i tyre gjithnje e me pak zvogelohet, paralelisht me gjetjen e antioksiduesve natyrore.

Antioksiduesit natyrore si ekstraktet bimore, tokoferoli (vitamina E) dhe acidi askorbik (vitamina C), gjithnje e me shume preferohen si zgjidhje per zgjatjen dhe ruajtjen optimale te ushqimit.

Atyre iu bashkohet edhe oleuropeina dhe metaboliti i tij, hidroksi-tirozoli, nga vaji i ullirit, si antioksidues shume te fuqishem. Sipas rezultateve te fundit, shtimi i tyre zvogelon oksidimin e yndyrave per 63-83% te mishi i viçit dhe ruan kualitetin e tij.