Reklame:

Alarmi i ndotjes/ Studimi: Mikroplastika gjendet edhe ne fruta dhe perime

Plastika, me të cilën po e mbushim planetin, është gjithnjë e më shumë një nga faktorët kryesorë të ndotjes, deri në atë pikë sa mund të jemi duke ngrënë më shumë plastike sesa mendojmë. Kjo për faktin se mikroplastikat, grimcat e këtij materiali deri në 5 milimetra tani janë pjesë e ekosistemeve detare dhe më gjerë, shpesh mund të jenë edhe në frutat dhe perimet që ne konsumojme.
Alarmi vjen nga një studim i publikuar në revistën Natyra e Qëndrueshmërisë dhe kryer nga ekspertë të Akademisë së Shkencave Kineze (CAS), të cilët vëzhguan praninë e ndotësve jo vetëm në rrënjë, por edhe në pjesët ushqimore të të korrave. “Shumica e kësaj mikroplastike emetohet në mjedisin e Tokës dhe grumbullohen në sasi të mëdha në tokë, ndërsa grimcat dytësore formohen nga degradimi i plastikës”, shpjegon Luo Yongming, profesor në Institutin Yantai të Kërkimeve Bregdetare (YIC) dhe Instituti i Shkencës së Tokës CAN Nanjing.Sipas ekspertit, ujërat e zeza mund të përmbajnë gjithashtu mikroplastikë, dhe të paraqesin një burim të rëndësishëm uji për ujitje bujqësore, por çështjet që lidhen me thithjen nga bimët e kultivuara shpesh janë anashkaluar, duke pasur parasysh që besohej se grimcat më të mëdha se 50 nanometra ishin shumë të mëdha për të kaluar nëpër indin e bimës. “Ne thjesht e mohuam këtë supozim dhe treguam se mikroplastikat në të vërtetë mund të shkojnë nga rrënjët te frutat edhe nëse ato janë rreth 40 herë më të mëdha se 50 nanometra,” vazhdoi Yongming.

Studiuesi shtoi se çarje të vogla u identifikuan në rrënjët anësore, nga të cilat grimcat mund të arrijnë në enët xylem, të cilat mund të hapin rrugën për grimca edhe më të mëdha se ato që konsiderohen nga ekipi. “Studimi ynë hedh dritë të re në implikimet e mikroplastikës në zinxhirin ushqimor, në fakt, mikroplastikat mund të arrijnë në mish dhe produkte të qumështit, dhe kjo ngre shqetësime të qarta dhe pyetje kryesore se si këto materiale mund të ndikojnë në shëndetin e njeriut, çështje që deri më sot nuk janë ata ende kanë përgjigje, “përfundoi autori.

https://www.agrifoodtoday.it/ambiente-clima/microplastiche-frutta-verdura.html