Vjen ‘Uptis’, goma pa ajer qe i reziston edhe gozhdes

Michelin dhe General Motors kanë publikuar konceptin e tyre më të fundit të gomës pa ajër: Uptis, shkurtim për Unique puncture-proof Tire system (rezistent ndaj shpimeve).  Produkti është rezultat i një partneriteti kërkimor midis dy grupeve dhe do të dalë në shitje në vitin 2024, pas fazës së testimit në vazhdim në modele të tilla […]

Deshifrohet kodi gjenetik te kanabisit

Ky zbulim do të mundësojë një zhvillim më të shpejtë të varieteteve të kanabisit në krahasim me standardin aktual të industrisë. Startapi izraelit NRGene dhe kompania zvicerane Pure Cannabis Research  kanë arritur një partneritet që do të mundësojë “një zhvillim më të shpejtë të varieteteve të kanabisit në krahasim me standardin aktual të industrisë”. NRGene, […]

5G edhe tek lopet – Teknologjia e re qe do te ndryshoje bujqesine

Rrjeti 5G mund të perturbojë një numër të madh industrish, duke përfshirë një nga më të vjetrat në botë: Bujqësinë. Ky rrjet i gjeneratës së re mund të jetë 100 herë më i shpejtë se rrjeti 4G, çka do ta përshpejtonte komunikimin mes pajisjeve dhe serverëve. 5G mund të mbaj më shumë informacione se çdo […]

Bletaria dixhitale, risia e re ne Kine

Mbi 2,600 koshere inteligjente janë vendosur në malet e Hangzhou, në provincën kineze Zhejiang. Në pjesën fundore të koshereve janë vendosur sensorë që mund të monitorojnë dhe rregullojnë temperaturën dhe lagështinë dhe të dërgojnë të dhëna mbi numrin e herëve që bletët hynë e dalin nga kosheret si dhe peshën e koshereve për të kuptuar sasinë e […]

Stolat qe pastrojne ajrin – Risia vjen nga Polonia, jane ne gjendje te masin nivelin e ndotjes

Minatorët e qymyrit në Jug të Polonisë janë duke luftuar me ndotjen e ajrit dhe për këtë arsye kanë krijuar stolat e veçantë. Këta stola kanë për funksion të evidentojnë dhe të pastrojnë ajrin e papastër. Michal Kaczorek dhe Michal Szyszkowski janë dizajnuesit dhe ndërtuesit e këtyre stolave. Stolat janë të pajisura me një sensor […]

Ferma e pare ne bote qe s’ka asnje fermer, Gjithcka me robot (video)

Pas një viti pune të vështirë dhe planifikimit të kujdesshëm hulumtuesit arritën të pamundurën; të korrat e para plotësisht të automatizuara në botë. Gjithcka bëhet në mënyrë të automatizuar nga toka shterpë deri në lulëzimin e kulturave – pjesë e një projekti të quajtur  “Hands Free Hectare”. Këtu nuk u përdorën asgjë vec robotëve dhe […]

Teknologjia e prodhimit te bukes

Qëllimi i teknologjisë së drithërave, miellit dhe prodhimeve të tjera të përftuara prej tyre është përpunimi i lëndëve të para (drithi, mielli etj) deri në përftimin e prodhimeve të tjera me veti të reja nga lëndët nistore. Teknologjia ushqimore e drithërave, miellit e prodhimeve të përftuara prej tyre studion: Larminë e prodhimeve ushqimore me bazë […]

Gati mishi laboratorik – Shkencetaret po punojne qe te jete ne treg per 5 vite

Mishi i prodhuar në laboratore mund të jetë nëpër raftet e supermarketeve brenda 5 viteve. Shkencëtarët janë të bindur se ky revolucion do të jetë zgjidhja e duhur për industrinë e mishit. Aktualisht, mishi mund të prodhohet në laboratore, por në sasi shumë të vogla. Shkenca po përpiqet që të gjejë mënyra që ta përshpejtojë […]