“Tessior” – Fungicidi i ri per perdorim per kontrollin e semundjeve te drurit te hardhise

Sëmundjet drurit te hardhise jane sigurisht ndër sfidat më tinëzare me të cilat duhet të përballen vreshtarët. Dëmi që ai shkakton në të vërtetë rrezikon mbijetesën e tërë vreshtit: humbja e bimëve; zvogëlimi i jetës ekonomike të vreshtit; shtrembërimi i vreshtit me përkeqësim të përhershëm të cilësisë së prodhimit. TESSIOR® – nga BASF Agricultural Solution– është […]

Makinerite dhe teknologjite e reja per silazhin ne bujqesi

Kombajnat e ditëve të sotme për silazh disponojnë me zgjidhje teknike moderne të cilat përmirësojnë prodhimin, cilësinë e silazhit dhe kushtet për punë për kombajnerin. Prodhues më të njohur dhe më të mëdhenj të kombajnave të silazhit janë Claas dhe John Deere prej të cilëve burojnë zgjidhjet më të reja teknike ndërsa pas tyre vijojnë […]

Bujqesia precize me perdorimin e droneve

Bujqësia me përdorimin e droneve mund të kategorizohet si bujqësi precize e cila gjithnjë dhe më shumë po bëhet aktuale dhe është një shprehi moderne me të cilën rritet efikasiteti i prodhimtarisë. Në botë po vendoset një praktikë e përdorimit të droneve në bujqësi. Edhe pse kjo duket si fantastikë futuriste, dronet janë edhe një […]

Aplikacioni qe u sherben fermereve. Zbulon barerat e keqija dhe semundjet e bimeve!

Teknologjia celulare gjithashtu ndihmon fermerët të punojnë. Aplikacioni xarvio ™ SCOUTING – i krijuar nga BASF -, i instaluar në smartfonët Apple ose Android, lejon të identifikoni barërat e këqija ne fermen tuaj. Aktualisht aplikacioni në Itali ka kaluar 45 mijë shkarkime dhe është në dispozicion kryesisht per drithëra. Kompania dhe inxhinieret e saj jane duke punuar në zhvillimin […]

Teknologjia “Fodder Hydroponic” ne prodhimin e ushqimit per kafshet

Fodder Hydroponic eshte një alternative ne ndihme te ushqyerjes se kafsheve ne ferma dhe të prodhimit të ushqimit te gjelber. Ushqimet e gjelbërta të prodhuara nga farërat në rritje pa tokë por në ujë ose me lëndë ushqyese njihen si foragjere jeshile hidroponike. Në krahasim me metodat konvencionale të rritjes së foragjereve, sistemi hidroponik kërkon […]

Shkencetaret krijojne bimen qe “prodhon qumesht gjiri”

Një ekip nga qendra Rothamsted Research, në Mbretërinë e Bashkuar, ka zhvilluar bimë të afta për të prodhuar në masë molekula yndyrore që ngjasojnë me ato në qumështin e gjirit të njeriut. Esenca prapa këtyre bimëve të inxhinieruara është të prodhojnë një vaj i cili është i njëjtë me strukturën kimike sikurse yndyra e qumështit […]

Shkencetaret japoneze krijojne gjakun artificial, duhet ende pune per ta permiresuar

Një grup ekspertësh japonezë kanë krijuar gjakun artificial, që do të mund të përdoret nga të gjithë njerëzit, pavarësisht grupit të tyre të gjakut. Gjaku është i pasur me oksigjen dhe rruaza të kuqe dhe në raste prerjesh apo gërvishtjesh, personat të cilët kanë bërë një transfuzion të mëparshëm duke marrë këtë lloj gjaku do […]

Ky eshte traktori me i shpejte, arrin ne 170 km/h

Pamje të traktorit më të shpejtë i cili arrin ne 170 km/h. Ky traktor i fuqishëm vjen nga prodhuesi i pajisjeve të rënda, JCB. Modeli ‘Fastrac’ është traktori që besohet të jetë më i shpejti deri me tani, që kaloi me lehtësi mbajtësin e rekordit të tanishëm. Derisa një traktor i kapacitetit të konsiderueshëm, arrin […]

Bioteknologjia/ Te shohesh pa sy, tani eshte e mundur

Një elektrodë speciale mundëson që t’i rikthehet shikimi të verbërve. Ky dispozitiv duke u vendosur brenda nervit optik, është ne gjendje që ta simulojë duke dërguar informacioni pamore drejtpërdrejt tek truri, pa qenë e nevojshme që të kalohet nëpërmjet syrit. E krijuar nga një bashkëpunim mes Italisë dhe Zvicrës, mes “Scuola Superiore Sant’Anna” në Piza […]