Krijohet gjethja artificiale qe transformon dioksidin e karbonit ne karburant!

Një gjethe artificiale arrin të transformojë dioksidin e karbonit në karburant, ashtu siç bëjnë bimët kur përdorin energjinë e dritës së diellit për të transformuar dioksidin e karbonit në ushqim. Rezultati është publikuar në revistën “Nature Energy” nga universiteti kanadez i Waterloo. “Kjo  është një gjethe artificiale sepse imiton procesin e fotosintezës por në vend […]

Krijohet Forumi per Mbrojtjen e Parkut Kombetar Divjake – Karavasta

Ne kuader te projektit “Advokim per zhvillimin e ekoturizmit te qendrueshem duke respektuar mjedisin” pjese e projektit “Fuqizimi i Organizatave Mjedisore te Shoqerise Civile per te promovuar mbrojtjen e natyres ne Shqiperi”, financuar nga BE dhe zbatuar nga INCA, dy Organizatat Horizont EU dhe Mireqeverisja e Ekosistemeve Natyrore (MEN) organizuan nje takim ne Parkun Kombetar […]

SHBA/ Krijohet dega e re e “VATRES” ne Manhatan

Shqiptaret ne SHBA diten e shtunë, 11 Korrik 2020, në selinë e Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA, organizuan ceremonine e themelimit të degës së re të Manhattanit. Një pjesë e anëtarëve qe punojnë ose jetojnë në Manhattan, ishin të pranishëm në sallë. Shumica ishin të rinj në moshë dhe vinin nga shtresa e të përndjekurëve […]

Teknologjia Ushqimore “Solar Foods”, Krijohet proteina nga CO2

Ata e quajnë atë ushqim sci-fi, ose ushqim fantashkencë dhe janë pikërisht studiuesit e Universitetit të Teknologjisë Lappeenranta të Finlandës, të cilët në laboratorët e Qendrës Kërkimore Teknike Vtt arritën të prodhojnë një proteinë të vetme qelizore, të regjistruar me emrin Solein, duke përdorur vetëm ujë, ajër dhe energji elektrike. Pas testeve të para laboratorike, […]

Krijohet kadastra e pyjeve dhe planeve te menaxhimit!

Projekti i Shërbimeve Mjedisore mbështetur nga Banka Botërore ka ndihmuar të regjistrohen në 18 bashki të vendit rreth 300 mijë hektarë pyje dhe kullota, të rigjenerohen 5.893 ha pyje dhe prej tij kanë përfituar grante 2170 fermerë. Ky projekt po realizon për herë të parë një sistem informacioni që do të ofrojë të dhëna për […]

Krijohet “Kadastra e Ullinjve”-Hapet tenderi 7.2 milion leke, regjistrimi nis nga Berati!

Qendra e Transferimit të Teknologjive Bujqësore Fushë-Krujë ka hapur tenderin për krijimin dhe mbajtjen e një regjistri për ullirin. Kadastra do t’i shërbejë më pas hartimit të politikave për zhvillimin e sektorit të ullirit dhe vajit të ullirit. Tenderi i hapur në Agjencinë e Prokurimeve Publike ka ka një fond limit 7.2 milion lekë ndërsa […]