Krijohet Shoqata e Blegtoreve Prodhues te Qumeshtit

Prodhuesit e qumeshtit në Shqipëri janë bërë bashkë për të themeluar Shoqatën e Blegtorëve Prodhues të Qumështit. Kjo shoqatë është krijuar në bashkëpunim me fermerët e jugut dhe të veriut, ndërkohë që synon të jetë një platformë mbështetëse për të gjithë ata që jetojnë dhe varen nga blegtoria. BPQ kërkon të adresojë sfidat kryesore me […]

Blegtoret Shqiptarë në Protestë Kundër Uljes së Çmimeve të Qumështit dhe Monopolit të Fabrikave

Vala e Protestave Tregon Pasojat e Politikave të Çmimeve dhe Kërkon Ndryshime të Menjëhershme Në një zhvillim të ri dhe të rëndësishëm në sektorin e bujqësisë në Shqipëri, blegtoret që mbajnë dele dhe dhie për qumësht po organizojnë protesta në të gjithë vendin. Kjo lëvizje është nxitur nga ulja drastike e çmimeve të qumështit nga […]

Rimbursimi i qumeshtit/ Ministria e Bujqesise ndryshe thote e ndryshe bene!

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në komisionin për ekonominê dhe financat premtoj lekë/litër qumësht për blegtorët si një strategji për daljen nga kriza dhe ndalimin e therjeve të bagëtive dhe renien e popullates se kafesheve , por çuditërisht sipas VKM VENDIM Nr.101,datë 9.2.2022 del qartë që premtimi i dhënë blegtorëve nuk është mbajtur dhe […]

Kujdesi dhe higjiena e prodhimit te qumeshtit

Higjiena e prodhimit të qumështit nënkupton ftohjen dhe ruajtje e duhur të tij, pra duhet kushtuar kujdes të veçant në mënyrë që të mbahet qumështi i shëndetshem. Qëllimi kryesor i ftohjes së qumështit është parandalimi i shumëzimit të mikroorganizmave, që shkaktojnë prishjen e qumeshtit. Prandaj, pas mjeljes qumështi ftohet në kova, në pajisje speciale – […]

Udhezimi i ri, ndryshohen percaktimet e proteinave per tregtimin e qumeshtit pluhur

Ndryshon niveli i lejuar i ndotësve në proteinat e qumështit pluhur, që do të tregtohet në vendin tonë. Udhëzimi i ri, i Ministrisë të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, që përcakton elementët e rinj të përbërjes të kazeinave dhe kazeinatet e destinuara për konsum njerëzor dhe përzierjet e tyre është botuar në fletoren zyrtare. (Në kuptim […]

INDI: Fermeri burgoset per hollimin e qumeshtit 24 vjet me pare!

Gjykata Supreme e Indisë ka vendosur që gjykatat nuk mund të tregojnë butësi për devijimin nga standardet e Ligjit për parandalimin e cenimit te sigurise së Ushqimit. Një blegtor, prodhues qumeshti i Uttar Pradesh ne Indi, është dënuar me gjashtë muaj burg pasi dyshohet se ka holluar qumështin 24 vjet më parë, sipas një raporti […]

Ndryshon serish skema e subvencionimit te qumeshtit, jo me 10 leke per liter, por direkt per bagetite

Thuajse një vit më parë, fermerët në të gjithë vendin dolën në protestë për të kundërshtuar ndryshimin e skemës së TVSH-së së rimbursueshme nga 20% në 6%. Më të prekurit duket se ishin blegtorët, të cilët nën “presionin” e grumbulluesve dhe përpunuesve do të duhet të ulnin çmimin e qumështit për litër. Derdhjet demonstrative të […]