Helsinki – Jashteqitja e kuajve prodhon energji elektrike!

Organizatorët  e Kupës së Botës së kuajve në kërcim në Helsinki janë duke përdorur jashtëqitjet e kuajve që garojnë për të siguruar energjinë elektrike gjatë evenimentit por edhe për të ngrohur shtëpitë e kryeqytetit finlandez. Federata Ndërkombëtare e Kalorësve (FEI) shpreson që me këtë gjë të tregojnë edhe se si evenimentet sportive mund të kenë […]

Shkencetaret krijojne bimen qe “prodhon qumesht gjiri”

Një ekip nga qendra Rothamsted Research, në Mbretërinë e Bashkuar, ka zhvilluar bimë të afta për të prodhuar në masë molekula yndyrore që ngjasojnë me ato në qumështin e gjirit të njeriut. Esenca prapa këtyre bimëve të inxhinieruara është të prodhojnë një vaj i cili është i njëjtë me strukturën kimike sikurse yndyra e qumështit […]

Sa luleshtrydhe prodhon Shqiperia?

Biznesi i ëmbël i luleshtrydheve mbetet fitimprurës për fermerët. Viteve të fundit, në Shqipëri, një pjesë e konsiderueshme ka filluar t’i kultivojë për konsum vetjak apo familjar. Megjithatë,  për të nxjerrësh të dhëna mbi prodhimtarinë e konsumit vetjak do të duhej që secili të ‘raportonte’ mbi produktet e veta, ndërsa, kur bëhet fjalë për konsum […]

Subvencionet per bujqesine – Nga emigrant ne investitor, historia e Besnikut nga Fieri i cili prodhon domate per eksport

Besnik Bogdani nga fshati Plyk i Fierit, pas 20 vjetësh në emigracion, ka gjetur suksesin në vendlindje. I kthyer para 4 vjetësh nga Greqia, ai vendosi të investojë kursimet e veta në sera. Pas vështirësive të shumta, më në fund, ia arriti qëllimit kur aplikoi në skemën kombëtare të mbështetjes për bujqësinë, përmes së cilës arriti […]

Konsumojme 1.6 kg mish pule ne vit?! Eurostat: Shqiperia prodhon formalisht vetem 4800 ton ne vit

Të dhënat më të fundit të Eurostat tregojnë se thertoret dhe pularitë në vendin tonë kanë nxjerrë në treg 4.8 mijë tonelata mish pule përgjatë vitit 2018, pra rreth 5 mijë ton. Ky është niveli i tretë më i ulët në Europë pas Maltës dhe Malit të zi, tregojnë të dhënat e Eurostat. Në këto […]