Subvencionet per bujqesine – Nga emigrant ne investitor, historia e Besnikut nga Fieri i cili prodhon domate per eksport

Besnik Bogdani nga fshati Plyk i Fierit, pas 20 vjetësh në emigracion, ka gjetur suksesin në vendlindje. I kthyer para 4 vjetësh nga Greqia, ai vendosi të investojë kursimet e veta në sera. Pas vështirësive të shumta, më në fund, ia arriti qëllimit kur aplikoi në skemën kombëtare të mbështetjes për bujqësinë, përmes së cilës arriti […]

Teknologjia eshte thelbesore per bujqesine preçize

Humbja e prodhimit në bujqësi është një problem i madh. Sipas metodave tradicionale bujqësore, mbi 0.25 të të gjitha kulturave bujqësore humbasin para korrjes. Kjo jo vetëm që ndikon në xhepin e fermerit, por gjithashtu lë gjurmë të madhe të karbonit. Burimet gjithashtu po shuhen më shpejt ndërsa popullsia botërore po rritet me shpejtësi. Kjo nxit kërkesën për ushqim […]

Studimi, 72 % e konsumatoreve amerikane nuk kane njohuri per bujqesine

Në nje studim nga aleanca e fermerëve të shteteve të bashkuara rezultoi se 72 % e konsumatorëve nuk dinë ose dinë pak për bujqësinë dhe edukaten e kafshëve. Më pak se 2 % e amerikanëve janë të përfshirë aktivisht në prodhimin bujqësor. Të dy këta faktorë shkaktojnë njohuri tejet të ulta, interes dhe dëshirë për […]

Riciklimi i mbeturinave organike, ndihme per bujqesine

 Është një fjalë e urtë “mbeturinat janë ushqim”. Riciklimi i mbeturinave organike për përdorim nga bujqësia është një praktikë e vjetër në botë. Një formë e rëndësishme e riciklimit të mbeturinave organike në qytete është kompostimi i tyre. Një mënyrë tjetër shfrytëzimi e mbeturinave organike është përdorimi i tyre për ushqyerjen e gjësë së gjallë […]