“Agrobot”, Roboti gjigand me 24 krahe qe arrin te mbledhe 8 ha luleshtrydhe per 3 dite!

Agrobot E-Series është gjenerata jonë inovative e korrësve robotikë të luleshtrydheve. Këto makina janë krijuar për të kryer në mënyrë autonome brenda rreshtave në çdo fermë. Korrja nuk kontakton me fruta. Deri në 24 duar robotike per te mbërthyer dhe keputur luleshtrydhet e me pas i vendos ne ene për paketim të mëvonshëm. Me ane […]

Sera bioklimatike, Shtepi te gjelberta dhe fatura me pak te kripura

Serat bioklimatike tashme kane filluar te ndertohen në Itali, te cilat premtojne të shkurtojë faturën e energjisë. Studiuesit dhe teknologët e Enea, organi i hulumtimit publik, e kanë projektuar dhe ndërtuar këtë serë duke i siguruar asaj një kopsht hidroponik , i cili do të lejojë të studiojë dhe vlerësojë performancën e re të energjisë së ‘Shkollës […]

Projekti italian “3Bee” – Adoptoni nje koshere bletesh per te shpetuar planetin

“3bee” synon të mbështesë fermerët dhe të sigurojë mjalt cilësor për konsumatoret duke u përqëndruar në teknologji për të përmirësuar teknikat e rritjes se bleteve. Bletët janë përgjegjëse për 80% të prodhimit të frutave dhe perimeve dhe 50% të biodiversitetit në botë“ Adoptoni një koshere bletësh për të ndihmuar në shpëtimin e planetit dhe për […]

“Thank My Farmer” – Aplikacioni qe lidh konsumatorin me fermerin!

Aplikacioni “Thank My Farmer” lidh pijet e kafese me fermerët që rrisin dhe zgjedhin keto bime për ti kultivuar. Aplikacioni u krijua nga Farmer Connect me qendër në Zvicër për të rritur transparencën e origjinës së kafese dhe për të lidhur adhuruesit e kafesë me fermerët.   Aplikacioni “Thank My Farmer” synon të përmirësojë jetesën e […]

Bioplastika: Mbeturinat ushqimore perdoren per te krijuar pjese per automjetet

Bioplastika e qëndrueshme krijohet nga mbeturinat ushqimore. Shegët dhe mbeturinat e tjera ushqimore janë duke u përdorur për të krijuar bioplastikë për pjesë të qëndrueshme të makinave, duke përfshirë edhe dorezat e dyerve kunder mikrobeve. Shkencëtarët nga katër vende të BE-së kanë zhvilluar një metodë për t’i kthyer mbeturinat e agrokarbureve në pjesë të makinave […]

SHBA: Domate e re per bujqesine urbane, piqet per 40 dite!

Domatja e modifikuar gjenetikisht piqet më shpejt dhe kërkon më pak hapësirë ​​sesa domatet tradicionale kacavjerrese. Studiuesit në Laboratorin Cold Spring Harbor Laboratory me qendër në SHBA kanë zhvilluar një lloj domate që piqet më shpejt sesa varietetet tradicionale të domates. Bima e re e domates ka shkurtuar kohen, ajo rritet më shpejt dhe kërkon […]

Teknologjia Ushqimore “Solar Foods”, Krijohet proteina nga CO2

Ata e quajnë atë ushqim sci-fi, ose ushqim fantashkencë dhe janë pikërisht studiuesit e Universitetit të Teknologjisë Lappeenranta të Finlandës, të cilët në laboratorët e Qendrës Kërkimore Teknike Vtt arritën të prodhojnë një proteinë të vetme qelizore, të regjistruar me emrin Solein, duke përdorur vetëm ujë, ajër dhe energji elektrike. Pas testeve të para laboratorike, […]

“Xnext” – Edhe ushqimet ne radiografi!

Identifikon ndotësit dhe defektet në produktet industriale, nga ushqimi në farmaceutikë, dhe jep një kontribut për sigurinë e konsumatorit. Kjo është ajo që bën XSpectra, një makinë me rreze X e zhvilluar nga Xnext, në të cilën kompania, e themeluar nga dy inxhinierë bërthamorë, ka investuar mbi 8 milionë dollarë që nga lindja e saj […]

Aeroponika – Teknologjia e kultivimit te bimeve pa toke!

Në sistemet bashkëkohore të prodhimit të ushqimit përsosja e hidroponisë ka çuar drejt zhvillimit të aeroponisë si teknologji e së ardhmes. Hidroponika nënkupton kultivim të bimëve pa toke, të rrënjosura në një solucion uji në të cilin ka të tretura materie minerale. Në aeroponikë rrënjët qëndrojnë të varura lirisht në ajër njëjtë si tek orkidetë […]

Si funksionojne dritaret me energji diellore?!

Një sistem lustrimi i rrjedhës së ujit të krijuar për të kthyer dritaret në kolektorë efikas të energjisë diellore është duke u testuar ne Spanje. Belén Moreno Santamaría nga Universiteti Politeknik i Madridit, një eksperte në ndërtesa me performancë të lartë, shpjegon se si funksionon: “Sistemi bazohet në dy panele xhami. Brenda, në vend që […]