“BioUrban” – Peme artificiale kunder ndotjes se ajrit

Pemët janë një nga gjërat më të mira që ne kemi për të pastruar ajrin e Tokës, por ato kanë të meta të caktuara, ato kanë nevojë për kohë dhe hapësirë për t’u rritur. “BioUrban”, një strukturë metalike, katër metra e gjatë, e krijuar me cilindra, riprodhon procesin e fotosintezës së një peme për 365 […]

Mercedes Benz po prodhon kamione elektrike per te shmangur ndotjen e mjedisit gjate transportit te blerjeve ne internet

Blerja në internet e bën jetën më të lehtë për konsumatorët, por mund të dëmtojë mjedisin, veçanërisht nëse duhet bërë shpërndarja në çdo banesë. Automobilisti gjerman Daimler ka gjetur një mënyrë për të trajtuar krizën e klimës. Zhvendosja e paketave nga një fabrikë në një depo dhe më pas shtëpia juaj shpesh kërkon përdorimin e […]

Rrjeti 5G dhe permiresimet qe do i sjelle jetes moderne!

Shpejtësia e internetit 5G do të mundet të përmirësojë mënyrën se si njeriu udhëton. Makinat që ngiten vetë kanë qenë në radar për një kohë të gjatë, por me një rrjet 5G ato mund të bëhen realitet. Anëtarët e industrisë pretendojnë se 5G është 100 herë më shpejt se 4G dhe se një numër i […]

Prodhohet ne Izrael domatja qe eshte me e vogel se nje 5 lekesh

Prodhohet në Izrael domatja më e vogël në botë. Fermerët izraelitë kanë prodhuar një domate shumë të vogël në dimensionet e një boronice, e cila thuhet se është domatja më e vogël në Izrael dhe ndoshta në botë. Tre fermerë izraelite të kompanisë bujqësore teknologjisë “Kedma” në Moshav Idan, në shkretëtirën e Aravës jugore, kohët […]

Kush eshte startup-i qe siguroi 1 miliarde dollare nepermjet perdorimit te energjise elektrike

Startup-i indian ReNew Power ka arritur më shumë se 1 miliard dollarë në fonde vetëm këtë vit në biznesin e saj të energjisë së rinovueshme të erës dhe diellit. Duke përfshirë hidroenergjinë, India ka një kapacitet të energjisë të ripërtërishme prej 118 GW, i pesti më i lartë në botë. Qeveria dëshiron që të arrijë […]

Lancohet aplikacioni per bujqesine ‘Fermeri’

Ne Kosove është bërë lancimi i aplikacionit për bujqësine “fermeri” të cilin mund t’a shkarkoni në sistemin operativ “android” dhe “IOS”, si dhe përmes google nëse e kërkoni me emrin: fermeri.app. Përmes këtij aplikacioni ju mund të merrni informata rreth kultivimit të kulturave bujqësore, të pyetni agronomin dhe të kërkoni punëtor. Aplikacioni “Fermeri” është një […]

Shperndarja e ushqimit me dron se shpejti realitet me Flytrex

Ky skenar mund të bëhet së shpejti një realitet për shkak të teknologjisë së përparuar të zhvilluar nga një kompani logjistike izraelite që kërkon të përdorë dronët për të shpërndarë porositë e ushqimeve dhe mallrave të shitjes me pakicë në oborrin e shtëpisë një gjë të vërtetë në vitet e ardhshme. “Është një zog … […]

BE kerkon qe prodhuesit e makinave elektrike te shtojne zhurme te rreme te motoret

Automjetet elektrike kanë pasur një ndikim pozitiv si pjesë e përgjigjes ndaj krizës klimatike, por për disa njerëz ato paraqesin një rrezik të ri. Këmbësorët mund të kenë probleme për të dëgjuar automjetet e qeta elektrike dhe hibride që vijnë, gjë që paraqet një rrezik të veçantë për njerëzit e verbër dhe me vështirësi shikimi. […]

Ja si behet paketimi i ushqimit te bagetive ne Kosove

Gjithnjë e më tepër fermeret po paisjen me makineri bujqesore te pershtatshme për këtë qëllim, edhe të makinerive të përdorura ose edhe te reja, të inportuar nga vende te ndryshme të Europës. Një numer i madh i fermerëve kanë filluar të bëjnë konzervimin e jonxhes, barit por edhe leguminozeve tjera ne formë të silazhit ose […]

Dronet bujqesore, Ndihma e teknologjise per fermeret

A mund të jene keta drone e ardhmja e bujqësisë? Ky dron mund të mbajë 4 gallona (15 litra) me herbicide ose pesticide dhe të përdoret për të sperkatur çdo kulture bujqesore te mbjelle ne fushe. Ne videon e meposhtme do të shohim një demonstrim mbi fushat e orizit ne Brazil. Hartimi i rrugës së […]