Gorrica, pema me vlera te medha

Gorrica bën pjesë në gjininë Pyrus L. e cila përmbledh më se 45 specje: të kultivura, bimë spontane në forme shkuresh ose pemë të larta dhe bimë zbukuruese. Në Shqiperi gjënden 3 specie gorricash: dardhulka P. pyreaster Burgst., gorica P. amigdalioformis Ëill., dardha gjethehunap P. elaeagrifolia Pallas. Të tria këto populli i përmbledh në emërtimin […]

Majdanozi i pasur me vlera ushqyese e kurative

Në gjendje të egër majdanozi është i përhapur në të gjithë Evropën Jugore. Që nga Spanja deri në Gadishullin Ballkani, si dhe në bregdetin Afrikan, zakonisht në vende shkëmbore dhe me hije. Majdanozi në vendin tonë kultivohet kudo, por në sipërfaqe të kufizuar. Në vendin tonë majdanozi përdoret kryesisht si erëz. Atij i përdoren gjethet, […]