“Blockchain” – Me teknologjine e IBM konsumatori zbulon vete vertetesine e vajit te ullirit

Një nga prodhuesit më të mëdhenj të vajit të ullirit në Mesdheun Jugor, CHO i Tunizisë, është bashkuar me IBM për të verifikuar vërtetësinë e vajit të saj ulliri Terra Delyssa. Duke përdorur teknologjinë blockchain të IBM, një bazë të dhënash të koduar, të decentralizuar e përdorur për të ndjekur dhe dokumentuar cdo dergese te […]

Shkaqet qe çuan ne luhatjen e prodhimit te ullirit ne vitet e fundit

Shqipëria e vendosur në zonën mesdhetare, është me fat për klimën, përbërjen e tokës, lartësinë e nevojshme për kultivimin e ullirit. Kjo kulturë është e kultivuar në trojet tona për 6000 vjet. Aktualisht kemi 22 variete autoktone dhe shumë varietete të reja janë futur 20 vitet e fundit, kryesisht nga Italia, Greqia dhe Spanja. Kështu […]

Tenja e gjetheve te ullirit, demtuesi qe po shqeteson ullishtaret

Vitet  e fundit  po rritet shqetësimi nga një dëmtues i ullirit që quhet tenja e gjetheve. Nuk është dëmtues i ri për bimën e ullirin, por  rëndësia  ekonomike  e  tij po  rritet nga viti në vit  dhe  kjo  e nxjerr  si nje dëmtues të  ri  për periudhën  që  jemi. Pse  kjo  rritje  e infeksionit ? […]

Evropa rrit përpjekjet për të ndaluar sëmundjen vdekjeprurëse të ullirit

Pesë vjet më parë prodhuesit e vajit të ullirit në Itali dhe në vendet e tjera të Evropës Jugore filluan të vërejnë se disa nga pemët e tyre të ullirit po vdisnin. Ato ishin duke u tharë dhe shtrembëruar. Një lloj sëmundje po sulmonte pemët, disa prej tyre qindra vjeçare. Duke transformuar peisazhet dhe duke kërcënuar një […]

Shishja më e vjetër e njohur e vajit të ullirit në shfaqje në Muzeun e Napolit

Një shishe gati 2.000-vjeçare e mbushur me vaj ulliri të ngurtësuar do të shfaqet në Muzeun Arkeologjik Kombëtar. Enë delikate e xhamit të ruajtur mirë, pothuajse plot me material te ngurtesuar ushqimor, i cili vjen nga një nga qytetet e lashtë romake (ndoshta nga Herculaneum), të cilat u shkatërruan nga eruption of Mount Vesuvius në vitin 79 […]