Studimi per dieten Vegane: “Tofu demton me shume planetin sesa mishi”

Fermerët britanikë u zmbrapsën nga veganizmi pasi treguan hulumtime që sugjerojnë të hahet tofu është më keq për planetin sesa konsumimi i shumicës së mishit.

Në një konferencë në Londër me akademike dhe shkencetare, Unioni Kombëtar i Fermerëve (NFU)  argumentoi se një dietë pa mish mund të jetë jo e shëndetshme , sepse perpunimi i produkteve krijon më shumë emisione te CO2 ne atmosfere dhe dëmton ekosistemin.

Një nga folësit, Graham McAuliffe, i Institutit Rothamsted, foli për punën e pabotuar per produktin “tofu”, një zëvendësues i proteinave i bërë nga qumështi i sojës, i cili ka një ndikim më të keq në ngrohjen globale me shume  sesa qengji, derri dhe mishi i pulës.

Ai tha se perceptimi se mishi ishte më i keq për mjedisin sesa alternativat me bazë bimore mund të jenë të gabuara për shkak të sistemeve bujqësore “komplekse”.

Gati dy të tretat e britanikëve hanë zëvendësues të mishit, per te mare proteinat e duhura.

Dr McAuliffe, një ekspert për ndikimin mjedisor të ushqimit gjatë gjithë ciklit të tyre të jetës, tha se analiza konvencionale nuk do të merrte parasysh që trupi i njeriut e ka më të vështirë të thithë proteina nga bimët, që do të thotë se njerëzit duhet të hane më shumë, dhe për rrjedhojë proporcionalisht prodhimi i tofesë do të krijonte më shumë emisione sesa ai i mishit .

Studiuesi saktësoi që përfundimet e tij duhet të thellohen dhe për momentin duhet të “interpretohen me kujdes” por ata shtuan: “Pa dyshim që bizelet dhe kikirikët gjithmonë kanë një ndikim më të ulët mjedisor se çdo produkt tjetër i fermës. Por nëse shikoni tofun , e cila përpunohet në një mënyrë që kërkon shumë energji në prodhimin e saj, duke shtuar faktin që proteina në të nuk është aq e tretshme në krahasim me produktet e mishit, mund të shihni që në të vërtetë mund të ketë një potencial më të lartë ngrohjeje global sesa te ndonjë prej kafshëve monogastrike si lopet.