“Gjuha Blu”, Shqiperia zgjeron listen e shteteve nga te cilat ndalohet importi i kafsheve. Ne liste Greqia, Maqedonia e Veriut e Kroacia

Ministria e Bujqësisë ka ndaluar importin e kafshëve të gjalla nga disa shtete si masë mbrojtëse ndaj sëmundjes së gjuhës blu. Urdhëri parashikon ndalimin   e   importit   dhe   tranzitimit   të kafshëve të gjalla të llojit ruminantë për shtetet e mëposhtme: -Shteti   i   Belgjikës,   përkatësisht   provinca Neufchâteau, Luxembourg;   Oostkamp,   West-Vlaanderen; Meix-devant-Virton, Luxembourg. -Nga shteti i Bullgarisë, përkatësisht […]

Semundja e deleve e njohur si “Gjuha blu”

Simptomat kryesore Shenjat klinike janë më të dukshme te delet, ku sëmundja karakterizohet nga ethet, hemorragjitë e përhapura të indit oral dhe hundor, me pështymë të tepruar, dhe shkarkim të hundës. Në rastet akute buzët dhe gjuha bëhen të fryra dhe kjo ënjtje mund të shtrihet nën nofullën e poshtme. Shkaktohet çalim, për shkak të […]