Traktori i pare bujqesor

Në vitin 1892, John Froelich  shpiku dhe ndërtoi traktorin e parë të benzinës në Clayton County, Iowa, SHBA. Një motor Van Duzen me benzinë ​​me një cilindër ishte ngritur në një shasi motorike të Robinson, e cila mund të kontrollohej dhe lëvizte nga kutia e shpejtësisë së Froelich. Pas marrjes së një leje, Froelich filloi punën ne kompanine Waterloo Gasoline Engine duke investurar të gjithe pasurinë e tij. Megjithatë, sipërmarrja ishte […]

Zambaku i bardhe i ujit dhe legjenda e heroinave te Lures

Zambaku i bardhë i ujit është përdorur nga popuj të ndryshëm për qëllime të ndryshme. Farat e tij qetësojnë nervat dhe ndërpresin të marrët e mendjes, përmirësojnë oreksin, etj. Ndërsa këngëtarët i përdorin për të forcuar zërin. Lëngu i luleve përdorej për të larguar dhembjen e dhëmbëve. Në popuj të ndyshëm, për krijimin e kësaj […]

Kinina, si u zbulua ilaci qe mjekon malarien

Kinina sot njhet nga kushdo, ajo eshte substanca baze e ilaceve me të cilat mjekohet malaria. Mirëpo, të paktë janë ata që e dinë se si është gjetur ajo.       Kinina është gjetur papritur nga indianët e Amerikës. Kur mjekët evropianë, duke vizituar Amerikën, morën vesh se një mjek indian i zakonshëm kishte […]

Pema e ullirit dhe historia e saj

Koha shumë e vjetër e kultivimit të “Pemës së Minervës” ka lënë të fshehur origjinën e vërtetë të saj. Është shumë interesante të njihet origjina e ullirit. Sepse për të është folur dhe shkruar gjatë gjithë shekujve, por asnjëherë dhe nga askush nuk është dhënë një mendim përfundimtar. Një gjë është e vërtetë, ulliri është një nga […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 18)

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 4)

Instituti i Perimeve dhe Patates, Tirane   ELISABETA SUSAJ Ka filluar pune ne IPP, Tirane ne vitin 2002, pas nje periudhe te gjate e pervoje te ure pune me perimet ne disa ish-ekonomi bujqesore te Matit. Ka drejtuar punen kerkimore shkencore ne fushen e permiresimit gienetik, teknologjise se kultivimit dhe prodhimin e farerave ne bimen […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 17)

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 4)

Instituti i Perimeve dhe Patates, Tirane FLORENC KUTROLLI Ka filluar pune ne IPP, Tirane ne vitin 1981, menjehere pas diplomimit. Ka drejtuar punen kerkimore- shkencore ne fushen e permiresimit gjenetik dhe prodhimin e farerave ne domaten ne mjedise te mbrojtura, ku, ne bashkepunim me kolege, ka krijuar disa linja dhe hibride, mes te cileve “Fitorja-A […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 16)

Instituti i Perimeve dhe Patates, Tirane XHEMIL ISLAMI Ka punuar ne Institutin e Kerkimeve Bujqesore, qe ne vitin 1953 ne fillim specialist ne sektorin e Mbrojtjes se Bimeve. Pas vitit 1958 ne sektorin kerkimeve te Hortikultures ne Valias (Tirane), sektor ne varesi te IKB-Lushnje, ku studioi riperteritjen dhe shumezimin e koleksionit te pare ne Shqiperi […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 15)

Profile te drejtuesve te Departamenteve e Sektoreve Shkencore, udheheqes temash dhe kontribues kryesore ne kerkimet e studimet shkencore Instituti i Kerkimeve Buiqesore, Lushnje SKENDER ÇARÇANI Kimist ne IKB, Lushnje, nga viti1956 deri me 1980. Ka meriten e madhe per ngritjen e laboratorit kimik, duke perdorur  metodat kohore te percaktimeve pedologjike e agrokimike ne toke dhe […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 14)

Instituti i Perimeve dhe Patates, Tirane HALIM STERMASI Ka punuar ne mjaft ekonomi bujqesore te Tiranes. Me pervoje te pasur si drejtues e specialist me pergatitje te larte tekniko- shkencore, çka e evidentoi gjate kohes si kryeagronom i ish-NB-Kamze, Tirane, ku qendroi deri ne vitin 1972, periudhe ne te cilen solli dhe tipizoi domaten “Tondo […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 13)

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 4)

Profile drejtuesish Instituti i Kerkimeve Buiqesore, Lushnje ADEM DELIU Drejtori i pare (nga viti 1950 deri ne gusht 1958). Ka merita ne ngritjen e institutit te pare shkencor, ne organizimin dhe perpunimin e metodikave shkencore, si dhe drejtoi me aftesi kalimin e institutit nga Tirana ne Lushnje. Ka qene nder te paret qe ka kryer […]