Kultivimi i Mjedrës në Myzeqe

Është e pabesueshme që në Myzeqe në vendin e fushave të rritet një frut i egër i pyllit. E njohin si mjedra, manaferra më me shije e tregut të sotshëm në botë. Edmond Numani, fermeri nga Gorishova e ka sjellë për herë të parë këtë frut në vendin tonë. Megjithëse nuk ka gjetur dot hapësirën […]

Biokarburantet

Biokarburantet të njohura ndryshe si agrokarburante janë lëndë djegëse të nxjerra kryesisht nga biomasa apo mbetjet organike bomore apo shtazore. Këto lëndë djegëse mund të përdoret për qëllime të ndryshme, por përdorimi kryesor i tyre është në sektorin e transportit. Shumica e automjeteve kërkojnë lëndë djegëse të cilat ofrojnë energji të lartë dhe janë të […]

Energjia elektrike, Shqipëria kërkon alternativa

Vendi ynë është i vetmi në rajon që nuk ka asnjë central elektrik me qymyr, si dhe i vetmi ndër të 6-të ku nuk është duke ndërtuar apo planifikuar për tu ndërtuar një të tillë.       Varësia nga burimet hidrike shkakton luhatje të mëdha të prodhimit të energjisë, nga viti në vit. Vitet […]

Plehrimi i specit dhe kultivimi i tij ne sera

Speci ka kërkesa të veçanta për elementet ushqimorë. Vetë ndërtimi i sistemit rrënjor dhe aftesia e tij relativisht e ulet per ti asimiluar këto elemente, bën që kjo bime të ketë kërkesa relativisht të larta për sasinë e tyre në substratin ushqimor. Kjo bimë rritet dhe zhvillohet mjaft mirë vetëm atëhere, kur plehrohet në proporcione […]

Vlerat fantastike të domates se zeze!

A ju kanë zënë sytë ndonjëherë domate të zeza sterrë? Epo duhet të dini që ato kanë dalë në treg, të paktën në atë Evropian. Me emrin botanik Indigo Rose, këto domate të çuditshme janë shumë të shijshme dhe plot vlera shëndetësore.           Indigo Rose është një varietet me ngjyrë jo […]

Kombajnat e ripërpunuara nga Case IH

Kabina e ridizajnuar që krijon ndjesinë e përkryer gjatë operimit, së bashku me teknologjinë shkarkuese që inkorporohet me saktësinë në lëvizje, përbëjnë kombajnat e reja të Case IH, ato Axial-Flow. Seria e re përfshinë gjashtë modele, 5130, 6130 dhe 7130 nga 299–415kf dhe 7230, 8230 dhe 9230 nga 449–571kf. Veçoritë e reja që do t’i […]

Bleta dhe sëmundjet e saj- Pjesa e dytë

Asnjë nuk mund t’u thotë bletarëve duhet të bëni këtë apo atë. Bletët nuk kërkojnë vetëm “një kuti të thatë dhe shumë bimë mjaltore”. Por ata duhet të përfitojnë nga sensi i përbashkët i mbarështimit të mirë. Sa më shumë të kuptojë bletari ecurinë e ekonomisë të familjes, aq më i saktë do të jetë […]

Kufijtë e fermave jo me piketa, por me teknologji smart

Një aplikacion i ri mund të shkarkohet lehtësisht në aparatet tuaja telefonikë smartphone ose tablet që u jep mundësi komunikimi sidomos punonjësve brenda një ferme bujqësore. Aplikacioni quhet “Connected Farm” ose “Farm Scout” e cila synon të përmirësoje komunikimin brenda një ferme. Aplikacioni më i ri është i ngjashëm në zgjidhjen e problemeve të shëndetit […]

Rëndësia e insiminimit (ndërzimi) artificial në ferma

Jemi të sigurt se të gjithë e dini se ç’do të thotë insiminim (apo ndërzim, mbarësim) artificial dhe natyral. Gjithsesi me pak fjalë ndryshimi parësor mes insiminimit artifical dhe atij natyral qëndron tek fakti se insiminimi artificial kryhet me paisje të sterilizuar dhe posacme për kalimin e spërmës së demit (të një rrace të zgjedhur […]

Bleta dhe sëmundjet e saj- Pjesa e parë

kosheret e bleteve

Mëma, në vetvete, është forca njësuese e bashkësisë; nëse e largojmë nga zgjoi, bletët punëtore do t’ia ndjejnë shumë shpejt mungesën. Pas disa orësh ose dhe më pak, ato shfaqin shenja të pagabueshme të mungesës së një udhëheqjeje. Nuk ju duket ky fakt intrigues?! Meditoni pak më gjatë. Ju po hyni në botën e bletëve, […]