Kultivimi i thjerrëzave

Thjerrëzat janë jashtëzakonisht të pasura me proteina, gjë që e bën atë një zëvendësues të shkëlqyeshëm të mishit. Kokrra është e pasur me magnez, hekur, fosfor, kalium, zink, vitaminë B1 dhe B9, prandaj kërkohet ushqim, dhe konsumi i saj kërkon trajtim më të shkurtër të nxehtësisë. Ziejnë më e lehtë sesa fasulet, por përmbajtja e […]

Kultivimi i duhanit/ 80 milione euro humbje nga informaliteti, Qeveria skeme te re per kontrollin e tregut

Një projektligj i ri i propozuar nga Ministria e Bujqësisë synon që të vërë në një zinxhir të ri kontrolli kultivuesit dhe grumbulluesit e duhanit për të vjelë më pas detyrimet që duhet të paguhen për këtë prodhim si akcizë. Në një draft të hedhur për konsultim, ministria pranon se rreth 25-30% e konsumit të […]

Kultivimi i Kajsise

KAJSIA (Prunus armeniaca, P. vulgaris L.) ose Armeniaca vulgaris Mill.) Historiku dhe përhapja Prejardhja e kajsisë konsiderohet Azia juglindore. Sot ajo kultivohet në zonën Eukrate të dy hemisferave sidomos në vendet me klimë të moderuar. Vlerat Frutat kanë vlera të larta ushqyese pasi përmbajnë 6-10% sheqerna (të thata deri 60%), lëndë të thatë 12-18%, vitaminë […]

Kultivimi i bajames, Kujdesi qe duhet te kene fermeret

Prejardhja e bajames konsiderohet Azia perëndimore nga ku u përhap në zonën e Mesdheut, Amerikë, Persi, Kili, etj. Katoni në shekullin e 2-të p.k. e ka quajtur “arra greke”. Në vendin tonë njihet qysh nga lashtësia dhe për këtë dëshmojnë pyjet me bajame të egra në Skrapar, Berat, Kurvelesh, Shpirag, etj. Bajamja tek ne kultivohet […]

Kultivimi i Melit

Meli e ka prejardhjen nga India dhe është një nga bimët më të lashta. Ai është i pasur me hekur dhe magnez që është shumë e rëndësishme për personat anemikë, kurse përbërja e tij minerale ndikon pozitivisht mbi funksionimin e sistemit nervor. Kokrra përdoret në ushqimin e kafshëve shtëpiake, para së gjithash, për ushqim të […]

Kultivimi i çajit te malit

Materiali për farë dhe mbjellja Fara e mbledhur në natyrë dëshmon një nivel të ulët të mbirjes si në kushte laboratorike ashtu edhe në kushte natyrore (mbirja është vetëm rreth 5%). Trajtime të ndryshme aplikohen për të përmirësuar procesin e mbirjes. Rezultatet më të mira arrihen duke trajtuar farat (me spërkatje të vetme) me zgjidhje […]

Kultivimi i patates – Duhet pasur kujdes me faren

Patatja është kulturë e cila kultivohet edhe në vend të hapur edhe në vend të mbrojtur- sera ku shumë herët kultivohet i freskët për shitje. Për shkak se patatja është kulturë mjaft e përshtatshme, kërkon dhe punim të thellë, depërtues dhe të lehtë. Që të mundësohet rritje dhe rendiment i mirë, gjatë gjithë vegjetacionit, paraprakisht […]

Kultivimi i Boronices

Boronica moderne është risi e shekullit të 20-të. Në shek. 19-të, e vetmja mënyrë për ta shijuar boronicën ka qenë gjetja e saj në natyrë. Më pas, shkencëtarët kanë filluar që të merren me studimin e kultivimit të boronicës dhe kanë ardhur në përfundimin se boronica mund të kultivohet, dhe atë në numër të madh […]

Arra e Kuqe dhe kultivimi i saj

Ata që për herë të parë e shohin arrën e kuqe mund të mendojnë për një produkt normal të ngjyrosur ose jo natyrale. Arra e kuqe është krejtësisht natyrale. I vetmi ndryshim nga arra normale është se membrana e brendshme është e kuqe. Vendi i lindjes së saj  konsiderohet të jenë vendet përreth luginës së lumit […]

Kultivimi i Kungullit ne fushe dhe ne sere

Vënd origjina e kungullit është Amerika. Sipas studimeve të bëra, është vërtetuar se kungulli është përdorur në Amerikë rreth 3000 vjet para erës së re. Ndërsa në Europë dhe kontinente të tjera, është sjellë pas zbulimit të kontinentit Amerikan dhe më pas ka marrë një përhapje të gjërë dhe të shpejtë në të gjithë botën. […]