Si te kultivoni barin e bletes (Melissa oficionalis)

Melissa officinalis është bimë barishtore shumëvjeçare, që e ka origjinën nga vendet në lindje të Detit Mesdhe. Në vendin tonë, bari i bletës gjendet nëpër vende me hije, veçanërisht në zonat fushore. Është një bimë shumë aromatike dhe nëse e fërkojmë mes duarve, mban aromë si limon. Grekët e lashtë e kanë përdorur barin e […]

Si te kultivoni kerpudhat ne menyre natyrale!

Substrati i kashtës dhe ujitja janë thelbësore për kultivimin e kërpudhave, të cilat rriten të mbrojtura nga klima e jashtme. Ne videon e meposhtme eshte nje dokumentar  në fabrikat e prodhimit te kerpudhave në provincën e Riminit ne Itali. Nga këtu vjen rreth 14% e prodhimit kombëtar dhe kompanitë vendase kanë ngritur konsorciumin ‘Funghi delle […]

“Feijoa” bima tropikale çudiberese – Si ta kultivoni ne shtepite tuaja

Frutat Feijoa vitet e fundit kanë qenë jashtëzakonisht të njohura, vetitë e tyre shëruese konsiderohen unike, si dhe karakteristika specifike të shijes. Vëmendja ndaj frutave te saj ka çuar në një rritje të popullaritetit të këtyre bimëve. Ka shumë acide organike në feijoa, sidomos acidet malic dhe folik. Ky kokrra përmbajne aminoacide të nevojshme për […]

“Patate dhe domate ne nje bime te vetme” – Ja si ti kultivoni!

Pomato është lloji i ri i bimës hibride të krijuar me shartimin e patates dhe domates për të kursyer hapësirën. Pomato është bimë e cila njëkohësisht bën patate nën tokë ndërsa domate mbi tokë! Kultivimi i këtyre dy bimëve si një kulturë është praktikë e zakonshme dhe e vjetër e kopshtarëve të cilët përballen me […]

Lakra e gjelber – Vlera te medha per organizmin. Ja si ta kultivoni!

Një prej perimeve më të shëndetshme të familjes së lakrave, me shumë vlera ushqyese, e cila nuk është e vështirë për t’u kultivuar dhe mund të kultivohet gjatë gjithë vitit në përputhje me rekomandimet. Emri anglez i kësaj kulture është Savoy cabbage, kurse emri latinisht është Brassica oleraceavar. sabauda. Lakra e gjelbër është bimë dyvjeçare […]

Si te kultivoni “Pemen e Milionereve”

Kivi është bimë kacavjerrëse, shumëvjeçare dhe shumica e specieve  janë bimë gjetherënëse. Speciet e kultivuara, kryesisht Aktinidia deliciosa dhe Aktinidia chinensis janë gjetherënëse dhe me zhvillim të fuqishëm vegjetativ vjetor. Në gjininë Aktinidia bëjnë pjesë edhe specie që kultivohen si bimë zbukuruese. Shtimi i kivit mund të realizohet me disa mënyra; me farë, me copa […]