Orizi shumëvjeçar dhe mbijetesa e fermerëve kinezë!

Kur Liang Yuxin dëgjoi për herë të parë për një  varietet të ri orizi  që mund të korrej për disa vite pa u rimbjellur, ai donte ta provonte me patjeter. Ka shumë parcela të shtrira në zonat rurale të Kinës jugore dhe kostoja e mbjelljes është e lartë. Por nëse mund të mbillej një herë oriz […]

Orizi i zi dhe vetite e tij qe sherojne pothuajse çdo semundje

Ne kohen e perandoreve kineze, orizi i zi eshte kultivuar ne sasi te vogla, sepse ishte i dedikuar vetem familjeve te perandoreve, derisa populli nuk kishte guxuar ta kultivonte apo ta konsumonte. I pasur me nutriente Nese i zieni 60 mlg oriz te zi, permban rreth 160 kalori, fitonutriente, dhe eshte burim per fibra, hekur, […]

Orizi burim i vitamines A

Verbimi nga mungesa e vitamines A eshte nje problem shume i madh ne shume shtete te botes. Fondacioni “Rockfeller” analizoi fenomenin dhe doli ne perfundimin se 400 milione njerez ne gjithe planetin vuajne nga mungesa e vitamines A, keshtu qe u lidhen me Institutin Nderkombetar te Kerkimeve per Orizin dhe ne vitin 2000 krijuan nje […]