Këshilli Bashkiak miraton kërkesë – propozimin për 100 vjetorin e Kongresit, 21 janari, Festë Kombëtare Zyrtare

99-vjet Kongresi i Lushnjes

Me kërkesë të Kryetarit të Bashkisë, sot më datë 31.01.2019 ora 12:00, u mblodh Këshilli Bashkiak në një mbledhje të jashtëzakonshme, ku u shqyrtua propozimi i Kryetarit të Bashkisë Lushnje z. Fatos Tushe bashkëngjitur me kërkesën e qytetarëve të Bashkisë Lushnje, perfaqesuar nga Shoqata Atdhetare Kombëtare Myzeqeja. Kjo shoqatë  ka vite që këmbëngul për të  […]

Krasitja, koha optimale për shërbime në Ullishta e Vreshta!

Krasitja e pemeve frutore janë punët e radhës të fermerëve të cilat duan vëmendje vecanërisht këto ditë që do të ketë mot të mirë e me diell. Aktualisht është koha optimal për shërbime në Ullishta, Vreshta Subtropikale (Portokalle Manderina Limona) Tre janë proceset që duhen kryer në këtë periudhë 1 – Krasitja Ky process kërkon […]

Radio Lushnja me një program të ri, Agronews!

Agronews është programi më i ri në Radio Lushnja. Që nga titulli kuptohet që kjo hapësirë i kushtohet bujqësisë dhe agroturizmit e gjithshkaje që përfshihet në këto dy fusha me shtrirje e hapësira pa fund si dhe me zhvillimet që kanë si sektorë të rëndësishëm e jetikë për vendin tonë. Agronews është bashkëpunim i portalit […]

Partneriteti me median si faktor ndihmues për fermerin!

Bujqësia ka një sërë problemesh të cilat lidhen ngushtësisht me administratën lokale, pra me njësitë vendore. Shpesh fermerëve ju ndodh të vihen në vështirësi për marrjen e informacionit të nevojshëm për problemet e shumta që hasin në punën e jetën e tyre të perditëshme, të cilat kërkojnë veç kohës edhe mendimin e specialistëve të fushave […]

Turizmi familjar si nje fillim i agroturizmit ne Divjake!

Në emisionin “Udhëkryq” në radio Lushnja kr bashkisë Divjakë Fredi Kokoneshi vlerësoi shumë zhvillimin e turizmit familjar si një risi dhe sektor me perspektivë si në punësim po ashtu edhe në gjenerimin e të ardhurave. 20 familje nga zona e Divjakës i kthyen banesat e tyre në perdorim të turisteve shëtites apo atyre me biçikleta […]

Gëlqerosja e pemëve, roli mbrojtës tek pemët.

Gëlqerosja e pemëve është një traditë që ështe ruajtur me arsye gjer në ditët e sotme. Përvec anës estetike, gëlqerosja ka një rol të rëndësishëm mbrojtës tek pemët. Gëlqerja e shuar është një baktermbytës edhe këpurdhvrasës i mrekullueshëm. Ngjashëm sikur me rrobat tona është edhe me pemët. Ngjyra e bardhë reflekton dritën e diellit duke […]

Ndalohet me ligj peshkimi me grep dhe rrjeta!

Peshkimi, sporti  i vetëm që u kishte mbetur gjuetarëve nuk do të mund të ushtrohet më si më parë. Rregulla të reja dhe tepër burokratike do të disiplinojnë gjuetinë e peshkimit sipas qeverisë.   Është pikërisht një vendim i qeverisë i cili do ndalojë tashmë peshkimin me mjete lundruese, grepa, rrjeta, fushnjere apo pushkë uji […]

Migrantët hapin më shpesh biznese private në Gjermani. Po pse?

Migrantët hapin më shpesh biznese private në Gjermani

Migrantët në Gjermani janë të prirur më shumë se vendorët që të hapin biznese private. Kjo ka të bëjë edhe me shanset e tyre më të dobëta në tregun e punës.   Në një studim të bankës KfW thuhet se migrantët në Gjermani hapin më shpesh bizneset e tyre private. Sipas këtij studimi, në periudhën […]

Raporti: Kosova dhe Shqipëria kanë probleme të mëdha me korrupsionin.

Organizata Transparency International ka paraqitur raportin e saj për problemet me korrupsionin në 180 vende të ndryshme gjatë vitit 2018. Kosova dhe Shqipëria renditen keq në këtë raport.   Numri më i lartë i pikëve në renditjen e Transparency International është 100 pikë, nëse në një vend nuk ka aspak korrupsion. Ndërsa me 0 pikë […]

Teknologjia Japoneze në kultivimin e rrushit Muskat.

Teknologjia Japoneze në kultivimin e rrushit Muskat.

Rrushi Japanez muskat, botërisht i klasifikuar si “Vitis vinifera”, është një emër që përdoret për të përfshirë një numër varietetesh që u krijuan në Japoni. Rrushi i muskatit japonez është edukuar të jetë i madh dhe shumë i ëmbël, mesatarisht 18 Brix, e cila është një matje e përdorur për nivelet e sheqerit në prodhim. […]