Semundjet qe shkakton ndotja e ajrit

Ajri që ne thithim është mjaft i rëndësishëm në shëndetin tonë po ashtu edhe për mjedisin që na rrethon. Ndotja e tij edhe pse mund të mos jetë shumë e dukshme është vdekjeprurëse. Ndotësit e ajrit mund të jenë grimca pluhuri, kimikate apo materiale biologjike të cilat kanë efekte mbi organizmin tonë, mjedisin, atmosferën. Dioksidi […]

Prerjet e pyjeve/ AdZM Fier me dore te hekurt ndaj çdo shkelesi te ligjit

Edhe pse prerja e pyjeve eshte e ndaluar me ligj dhe konsiderohet nje veper penale ende ka persona te cilet marrin guximin te shkaktojne krime mjedisore ne dem te natyres. Nje rast i tille eshte konstatuar nga specialistet e monitorimit te AdZM Fier ne Rezervatin Natyror Levan. Rreth ores 9, sektori i monotorimit i Administrates […]

Shqiperia ka me shume fermere se Greqia dhe Serbia, problem subvencionet dhe formalizimi

Shqipëria ka fatin e madh të konkurojë në Ballkan për fuqinë punëtore në sektorin e bujqësisë. Të dhënat e Institutit Europian të Statiskave e rendisin vendin tonë në krye të shteteve fqinje. Kështu, Shqipëria veç faktit për numërin më të lartë të punësuarve në këtë sektor por edhe për rendësinë që zë bujqësia dhe blegtoria […]

Keni gjymtyret e ftohta? Ja çfare problemesh shendetesore tregojne!

Ekspertët e Shëndetësisë thonë se ndryshimet në temperaturën e gjymtyrëve, shëndeti dhe stili i jetesës, janë disa prej shkaktarëve kryesor të këmbëve të ftohta. Gjymtyrët e ftohtë janë dhe nga disa shkaqe mjekësore, por ka edhe kura natyrale për më shumë ngrohtësi. Ndjesia e të ftohtit në këmbë është një nga reagimet normale të trupit […]

Mosmbeshtetja e kompanive nga IPARD, eksperti Pilku: Kambane per hartuesit e buxhetit!

Eeksperti i bujqësisë Ilir Pilku ka folur mbi vendimin për heqjen e akcizës së naftës për fermerët dhe se sa efekte do të ketë në bujqësi. I ftuar ne nje emision televiziv eksperti Pilku deklaroi se duhet më shumë monitorim, ndërsa për kompanitë që nuk përfitojnë nga fondet e IPARD, eksperti tha se duhet të […]

60 % e njerezve ne bote nuk kane besim te ushqimi dhe uji i sigurt, besueshmeria te autoritetet, shume e ulet

Deri në 60 për qind e njerëzve në të gjithë botën, sipas një zondazhi, janë të shqetësuar se, ushqimi që ata do të hanë do t’i dëmtojë në dy vitet e ardhshme. Më shumë se gjysma gjithashtu presin që do të dëmtohen seriozisht në dy vitet e ardhshme duke ngrënë ushqim të pasigurt. Sondazhi u […]

Zv. Ministri Kote: Nafta pa akcize dhe heqja e TVSH-se per inputet e makinerite bujqësore, ul me 50% koston e prodhimit

Zv.ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Dhimo Kote e cilësoi programin e qeverisë për heqjen e akcizës, taksës së qarkullimit dhe karbonit nga karburanti për prodhimet bujqësore, një mbështetje të madhe për fermerët, që do e marrin naftën 80,4 lekë më pak nga sa e paguajnë sot. Në një intervistë televizive, Kote tha se “karburanti […]

Kultivimi i duhanit/ 80 milione euro humbje nga informaliteti, Qeveria skeme te re per kontrollin e tregut

Një projektligj i ri i propozuar nga Ministria e Bujqësisë synon që të vërë në një zinxhir të ri kontrolli kultivuesit dhe grumbulluesit e duhanit për të vjelë më pas detyrimet që duhet të paguhen për këtë prodhim si akcizë. Në një draft të hedhur për konsultim, ministria pranon se rreth 25-30% e konsumit të […]

Perdorimi i maskes ne çdo ambjent jashte shtepise, Gjoba per shkelesit 3-5 mije leke

Duke filluar nga 15 Tetori, mbajtja e maskës do të jetë e detyrueshme për t’u mbajtur kudo në ambientet jashtë shtëpisë. Drejtoresha e Institutit të Shëndetit Publik, Albana Fico, ka bërë të ditur se është miratuar dhe “Udhëzuesi mbi përdorimin e detyrueshëm të maskave në ambjentet jashtë shtëpisë”, që paraqet kriteret e përgjithshme, rregullat dhe […]

Veze te kontaminuara me Salmonele – Kompania terheq produktet nga tregu

Farm Hill Acres(kompani kanadeze) është duke tërhequr vezët për shkak të kontaminimit të mundshëm të Salmonelës. Vezët e kompanisë me qendër në Otava janë shitur në Newfoundland, Labrador dhe Nova Scotia. Agjencia Kanadeze e Inspektimit të Ushqimit (CFIA) po këshillon konsumatorët dhe shpërndarësit, shitësit me pakicë dhe institucionet e shërbimeve ushqimore të tilla si hotelet, […]