Global Gap dhe asistenca financiare e NOA-s gjate te gjithe procesit te çertifikimit

Fushata e informimit qe ka ndermarre Institucioni Financiar NOA sebashku me Agronews dhe Radio Lushnja kete here u beri te ditur fermereve rendesine çertifikimit Global Gap. Ne studio me gazetarin Shkelqim Bylykbashi te ftuar ishin Ilir Pilku specialist i njohur i Bujqesise dhe Ervis Mengjesi  Drejtor i deges se NOA Lushnje. Specialisti Pilku theksoi domosdoshmerine […]

Eksportet ne BE/ Kosova permbush standardet per produktet me origjine shtazore

Sot datë 09 qershor 2020 në gazetën zyrtare të  Bashkimit Evropian L 220/5, është publikuar vendimi për përfshirjen e Kosovës në listën e vendeve të treta me të drejt eksporti për produktet ushqimore me origjinë shtazore në vendet e Bashkimit Evropian. Duke marrë parasysh Traktatin për Funksionimin e Bashkimit Evropian, Direktivën e Këshillit 2002/99/EC të […]

Hollanda i kerkon BE-se uljen e kafeines ne shtesat ushqimore – “Demtojne shendetin e njeriut”!

Sipas një studimi, ata që konsumojnë këtë lloj pije rrezikojnë të tejkalojnë kufijtë e rekomanduar nga EFSA. Dhe si pasoje kanë probleme me hipertension, dhimbje koke dhe shqetësime. Këto janë disa nga efektet në shëndetin e njeriut që mund të shkaktojë konsumi i tepërt i shtesave ushqimore që përmbajnë kafeinë, sipas një studimi të Rivm […]

Taskforce per Biodiversitetin/ Te forcojme marredhenien mes ekonomise dhe natyres

Shqipëria, si dhe Ballkani Perëndimor si rajon, ka një biodiversitet të pasur, duke përfshirë shumë lloje të kërcënuara, të rralla dhe endemike dhe ekosisteme relativisht të mëdha të padëmtuara. “Nga natyra përveç përfitimeve të tjera, marrim ushqim dhe ujë, energji dhe ilaçe, mbështetje për rregullimin e klimës dhe zbutjen e rrezikut nga katastrofat. Ekziston nevoja […]

Rritje e lehte çmimeve ne qershor, krahasuar me nje vit me pare

Çmimet e ushqimeve dhe produkteve të tjera janë rritur mesatarisht me 1.8% në qershor, në krahasim me të njëjtin muaj të një viti më parë, raportoi INSTAT, duke mbetur poshtë objektivit të shënjestuar prej 3% të Bankës së Shqipërisë. Rritja është ndikuar nga ushqimet, qiratë dhe uji, ndërsa çmimet për kategoritë e tjera kanë shënuar […]

Copernicus/ Qershori 2020 muaji me i nxehte i regjistruar ndonjehere

Muaji qershor 2020 ka qenë më i nxehti i regjistruar ndonjëherë në botë duke u barazuar me qershorin 2019, njoftoi sot shërbimi europian Copernicus mbi ndryshimin klimatik, duke nënvizuar ekzistencën e anomalive shqetësuese dhe zjarret në Siberi. “Qershori 2020 është i barabartë me qershorin 2019, muaji qershor më i nxehtë që prej fillimit të të […]

Deklarata e OIE dhe WVA/ Aktivitetet veterinare jane thelbesore ne menaxhimin e pandemise

Në kuadër të pandemisë COVID-19, Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA) bashkarisht tërheqin vëmendjen për rolet dhe përgjegjësitë e profesionit të veterinarisë për shëndetin publik. Ata nënvizojnë se aktivitetet specifike veterinare janë thelbësore për të siguruar një vazhdimësi në sigurinë e ushqimit, parandalimin e sëmundjeve dhe menaxhimin e urgjencës. […]

Malajzia padit BE-ne ne Organizaten Boterore te Tregtise – “Ndalimi i vajit te palmes demton ekonomine tone”

Malajzia do të kontaktojë Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT ) për planet e Bashkimit Evropian për t’i dhënë fund përdorimit të biokarburanteve të marra nga vaji i palmës. Njoftimi u bë nga një ministër ekzekutiv në Kuala Lumpur, qendra politike e vendit aziatik, prodhuesi i dytë më i madh në botë i vajit të palmës […]

COVID-19/ Kujdesi qe duhet te kene grate shtatzena – ISHP: Respektoni ne menyre strikte rregullat e higjienes vetjake

Instituti i Shëndetit Publik ka apeluar per grate shtatzena sesi mund te mbrohen nga koronavirusi COVID-19. ISHP iu drejtohet te gjitha grave shtatzena, duke iu bere thirrje te respektojne ne menyre strikte rregullat e higjienes vetjake dhe distancimit social. “Si të mbroheni nga COVID-19 gjatë shtatzënisë? Nëse jeni shtatzëna, respektoni në mënyrë strikte rregullat e […]

Bujqesia Biologjike – Prof, Enver ISUFI: Duhet te ndryshohet psikologjia e fermerit

Nga Prof. Ass Enver ISUFI Instituti Bujqësisë Biologjike Bujqësia biologjike në Shqipëri ka 23 vjet që ka filluar të praktikohet në bazë të standarteve të pranuara. Shoqata e parë  e bujqësisë organike (SHBO) u krijua në Qershor, 1997. Janë bërë hapa të mëdha në krijimin e koncepeteve të bujqësisë biologjike. Sot për bujqësinë biologjike flitet kudo, […]