Itali: Fshati me ‘ujin e bekuar’ qe nuk ka asnje rast me koronavirus

Banorët e Montaldo Torinese, një fshat në rajonin verior të Piemonte të Italisë, deri më tani janë kursyer koronavirus, duke bërë që disa të besojnë se mbrohen nga “uji i mrekullueshëm” që, sipas legjendës, shëroi trupat e pneumonisë së Napoleon Bonaparte. Montaldo Torinese shtrihet rreth 19 km nga Torino, kryeqyteti rajonal ku nga e shtuna […]

“Vajza” nga fshati qe tashme punon si ministre Bujqesie në Itali!

Teresa Bellanova e përkufizon veten sot si “një vajzë 60 vjeçare”, por edhe kur ajo ishte vërtet vajzë i kalonte ditët duke punuar tokën në kodrat e Brindizit, në kushte shumë të ngjashme me ato të emigrantëve që sot punojnë në fshatrat jugorë. “Unë jam një vajzë 60 vjeçare, kam lirinë të jem në gjendje të […]

Krutja e Lushnjes, fshati i tradites se bujqesise

Fshatin Krutje i Lushnjes eshte pjese e investimeve te qeverise shqiptare me  programin “100 fshatrat e Shqipërisë”. Ky program synon të koordinojë ndërhyrjet në hapësirën rurale me një qasje ndërsektoriale, duke alternuar investimet publike me donatorët dhe investimet private. Gjithçka ka ndryshuar këtu sa i takon përmirësimit të traditës bujqësore, ku karakteri kooperativës u krijua […]

Fshati shqiptar “heq dore” nga pensionet! Fieri me i “ndergjegjesuari” per kontribute, Kukesi i fundit

Ndërsa politikat e qeverisë synojnë formalizimin në fshat apo pajisjen e fermerëve me një NIPT, në mënyrë që të jenë pjesë e mbështetjes financiare, shifrat e kontributeve tregojnë një panoramë tërësisht të vakët. Referuar të dhënave zyrtare të Institutit të Sigurimeve Shoqërore për vitin 2018,  numri i të vetëpunësuarve në bujqësi që derdhin kontribute për […]