Shkencëtarët në Britani eksperimentojnë me përzierjet organike të plehrave

Për të siguruar ushqim për popullsinë në rritje të botës duhen më shumë plehra kimike, dhe prodhimi i plehrave tradicionale kërkon shumë energji. Me rritjen e çmimeve të energjisë, shkencëtarët po eksperimentojnë me përzierjet e plehrave organike me ato kimike për të ruajtur rendimentin e të korrave, por edhe për të reduktuar emetimin e karbonit. […]

Abuzimet me çmimet e plehrave kimike/ Autoriteti i Konkurences vendos masa per stabilizimin e tregut

Autoriteti i Konkurrencës ka njoftuar se nisur nga shqetësime të ngritura në media mbi rritjen e çmimit të plehrave kimike, bazuar në legjislacionin përkatës “Për mbrojtjen e konkurrencës”, realizoi një monitorim të tregut të importit dhe shitjes me shumicë të plehrave kimike dhe inputeve bujqësore, për evidentimin e kushteve të tregtimit të këtyre produkteve, me qëllim […]

Plehrat minerale dhe problemi me fiksuesit e azotit ne toke

Me zmadhimin gjithnjë e më të madh të provave shkencore për ndikimin e dëmshëm të plehrave minerale artificiale, u zhvillua edhe ndërgjegjësimi për ruajtjen e tokës si burimi më i rëndësishëm i parinovueshëm. Nga të gjithë plehrat artificialë më agresivë janë plehrat e azotit. Ata e dëmtojnë kimikisht tokën dhe mund të vrasin mikroorganizmat duke […]

Bllokim plehrave te demshme – Projektligji/ Kontroll zinxhire dhe rregulla perdorimi

Ministria e Bujqësisë ka marrë nismën për të bllokuar të gjitha pesticidet e dëmshme që përdoren tek bimët dhe krijojnë rrezik për konsumatorët. Projektligji “Produktet Plehëruese” garanton shëndetin e njerëzve dhe të kafshëve si dhe  mbrojtjen e  mjedisit  nga përdorimi i këtyre produkteve plehëruese. “Lejohet vetëm importimi dhe tregtimi i produkteve plehëruese të regjistruara. Ndalohet […]