Ndikimi i ndryshimeve demografike ne trendet e konsumit te ushqimit!

Gjatë dy dekadave të fundit, ka pasur shumë ndryshime në qëndrimet e konsumatorëve ndaj zgjedhjes së ushqimit. Këto ndryshime mund të shihen jo vetëm nga ana e konsumatorit (në lidhje me ushqimin që ata konsumojnë) por edhe nga ana e prodhuesve të ushqimeve (në lidhje me ushqimet që ata prodhojnë). Ushqimet që konsumoheshin 20 vjet […]

Ndikimi i pyjeve në zbutjen e ndryshimeve klimatike!

Interesimi për pyjet dhe pylltarinë nuk ka qenë kurrë aq i madh sa sot. Pyjet gjithnjë e më shumë njihen si një element thelbësor për njerëzit që varen nga burimet pyjore, si një burim me një gamë të gjerë të prodhimeve, shërbimeve dhe mundësive për gjenerimin e të ardhurave. Pyjet sigurojnë një mori burimesh në […]

Ndryshimet klimatike/ Shqiperia vendi me i rrezikuar ne Evrope!

Ndotja e mjedisit në Shqipëri si pasojë e hedhjes së mbeturinave mbetet një ndër problemet më të mëdha. Përveç ndotjes mjedisore edhe ndryshimet klimatike po ndikojnë përherë e më shumë në natyrën dhe jetën në përgjithësi. Gjatë dekadave të ardhshme, Shqipëria dhe Kosova pritet të pësojnë pakësim të reshjeve vjetore. Ngjashëm, parashikohet edhe rritja e […]

Ruajtja e farerave te vendit, nje thirrje per t’ju pershtatur ndryshimeve klimatike

Ndryshimet klimatike tash janë të gjithë pranuara. Ka një marrveshje globale, që quhet Marrveshja e Parisit, ku edhe Shqipëria është firmëtare, qysh prej vitit 2016, ku sic do shtet tjetër ka detyra konkrete, që të shmanget një e ardhme e zymtë e njerëzimit e parashikuar nga shkenca në rast mosrespektimi të kësaj Marrveshje. Dy janë […]

Nje balene vlen sa mijera peme ne luften kunder ndryshimeve klimatike

Aktivistët e klimës do të ishin më mirë të përpiqeshin të shpëtonin balenat sesa të mbjellin pemë, nëse do të duhej të zgjidhnin midis këtyre opsioneve, sipas një raporti të botuar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Balenat janë titanët e kapjes së karbonit në botën e kafshëve, duke thithur mesatarisht 33 ton CO2 secila gjatë gjithë […]

Bota duhet te pershtatet me pasojat e pashmangshme te ndryshimeve klimatike

Bota duhet të përshpejtojë përgatitjet për pasojat e pashmangshme nga ndryshimet klimatike, përshtatje që përbën, përveç të tjerave, mundësi ekonomike,  thekson një komision ndërkombëtar i bashkëdrejtuar nga ish-sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-Moon. “Të përshtatesh tashmë”, titullohet studimi i Komisionit Global për Përshtatjen, i krijuar në vitin 2018 me iniciativë të Holandës dhe që […]

Zbulohet liqeni ne nje lartesi prej 3.400m, shenje alarmante e ndryshimeve klimatike

Një alpinist ka zbuluar formimin e një liqeni “alarmues”, në Alpet franceze pasi bora e akullnajave, është shkrirë nga vala e nxehtë që mbërtheu Europën qendrore në fund të qershorit. Bryan Mestre, ka qenë personi i cili ka zbuluar liqenin më të ri, në një lartësi prej 3.400m në malin Blanc, në Alpe duke pretenduar […]