Prodhimi bujqesor kaotik, bien çmimet e perimeve, rriten te frutave

Prodhimi bujqësor pa planifikim dhe me hope për disa artikuj bujqësore që konsumohen shumë në tregjet shqiptare ka shkaktuar ndryshime  ekstreme ne çmimet e shitjes së tyre me pakicë. Në janar të vitit 2020 çmimet e zarzavateve ranë me gati 1 për qind në raport me një vit më parë raportoi INSTAT. Ulja erdhi për […]

Çertifikimi Global Gap, nje domosdoshmeri per fermeret dhe kompanite eksportuese te fruta – perimeve ne tregjet evropiane

Tregu shqiptar i fruta – perimeve është i interesuar per eksporte ne tregun europian. Megjithatë këto tregje kanë sdandarte të larta. Ato janë kërkuese ndaj origjinës dhe cilësisë së prodhimeve. Ato kërkojnë certifikimin Global Gap. Global Gap është më shumë se thjesht certifikim, i cili synon mbi të gjitha praktika më të sigurta dhe afatgjata […]

Karakteristikat themelore te farerave te perimeve

Kulturat perimore i konsiderojmë bimë njëvjeçare, dhe siç e dimë shumimin kryesorë e kanë përmes farës. Duke krahasuar me të kaluarën sot bëhet investim i madh shkencor që të kemi hibride sa më të mira si në aspektin kualitativ, po ashtu edhe atë sasior. Prandaj theks i veçantë i kushtohet gjetjes së hibrideve rezistente ndaj […]