Zbulohet nje virus i ri tek derrat ne Kine, transmetohet tek njeriu!

Sipas një grupi ekspertësh, një grip i ri, i ngjashëm me gripin e derrave që ka potencialin për t’u bërë pandemi është identifikuar në Kinë nga shkencëtarët. Ky grip është shfaqur së fundmi, ku mbartës janë derrat, por mund të infektojë edhe njerëzit. Studiuesit janë të shqetësuar se ai mund të përhapet më tej, duke […]

Ligj i ri per vreshtarine dhe veren, si do behet regjistrimi dhe tregtimi i prodhimeve

Ligji ekzistues që mbulon vreshtarinë dhe verën i vitit 1999 do të zëvendësohet me një ligj të ri të përafruar me direktivat dhe që synon formalizim të sektorit si dhe kontroll më të mirë të tij sa i takon sigurisë. Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural ka bërë publik draftin e ri duke theksuar se […]

Gjeja e gjalle eshte ari i ri – Goldman Sachs: Fokusi kryesor ne muajt ne vijim per blegtorine

Përhapja e koronavirusit gjithashtu ka shkaktuar shkatërrim në industrinë e ushqimit, ku fermerët tani përballen me një çekuilibër të theksuar të tregut. Si rezultat i kësaj situate, Currie thotë se ai beson se tregu i vetëm i lëndëve të para që dukej po aq i pasigurt sa nafta ishte ai i gjësë së gjallë. Analistët […]

Koronavirusi mund te mos largohet asnjehere – OBSH: Do te duhet te mesojme te jetojme me te!

Koronavirusi i ri mund të mos largohet kurrë dhe popullatat në mbarë botën do të duhet të mësojnë të jetojnë me të, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetit të Mërkurën. Ndërsa disa vende të botës fillojnë gradualisht të lehtësojnë kufizimet e vendosura në përpjekje për të ndaluar përhapjen e koronavirusit të ri, OBSH tha që […]

Lushnje: “24 ore Uje te pijshem” – Se shpejti nis investimi i ri ne rrjetin e ujesjellesit

Nis brenda ketij viti faza e dyte e investimit në ujësjellësin e Lushnjës për të garantuar 24 orë ujë të pijshëm e me cilësi  për rreth 20.000 banorë. Pas perfundimit te fazes se pare ne vitin 2017 te investimit te Qeverisë Gjermane përmes KfW dhe Qeverisë Zvicerane përmes SECO ne shtrirjen e rrjetit te ri […]

Projekti i ri evropian: Trajtimi i ujrave te zeza me mikroalga

Procesi është aq i vjetër sa jeta në tokë. Shkencëtarët besojnë se procesi i fotosintezes, ku bimët përdorin dioksid karboni, ujë dhe dritë për të bërë ushqimin e tyre, është gjithashtu një burim i vlefshëm në trajtimin e ujërave të ndotura. Industria e ushqimit dhe pijeve prodhon sasi të mëdha të ujrave te ndotur, por […]

Qumeshti i Devese, Biznesi i ri ne Australi!

Do ta pinit qumështin e devesë? Një numër gjithnjë e në rritje fermerësh devesh në Australi shpresojne se do te bindeni. Lauren Brisdbane është pronare e QCamel, kompanisë së vetme të certifikuar për të tregtuar qumësht deveje. Prodhimi i qumështit të devesë është bërë një prej industrive në rritje në Australi dhe kërkesa për produktin […]

40% e duhanit jashte kontrolli – Tregtaret, kunder ligjit te ri te duhanit: Dhoma te veçanta per cigaren elektronike

Rritja e akcizës së duhanit ka sjellë rritje të paligjshmërisë, ndërkohë që rreth 40% e sasisë nuk i nënshtrohet asnjë lloj kontrolli”. Denoncimi është bërë nga operatorët e këtij tregu, gjatë seancës dëgjimore për ndryshimet në ligjin e duhanit, që synon forcimin e masave, me qëllim reduktimin e duhan-pirjes. Ndërkaq, grupet e interesit kundërshtuan ndalimin […]

Si te rrisim interesin e brezit te ri tek bujqesia, Ja çfare sugjeron specialisti Haxhihamza

Bujqesia eshte sektori e fundit qe i ri i sotem mendon te investohet per formimin e tij arsimor. Emigrimi i masiv i viteve te fundit ka filluar te japia pasojat e para ne krahun e punes qe duhet ne bujqesi por edhe ne sektor te tjere. Eshte shume veshtire te gjesh punetor ne zonen e […]